Συνεργασία ανάμεσα σε σχολείο και οιογένεια αναφορικά με την πρόοδο και την επίδοση των μαθητών: συγκριτική μελέτη των απόψεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. - ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (2015)
ΠΕΡΙΛΗΨΗΗ οικογένεια και το σχολείο αποτελούν τους κυριότερους θεσμούς που σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη, την πρόοδο και τη σχολική επίδοση των μαθητών. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται αναγκαίο να υπάρχει μια σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, στο πλαίσιο συνεχούς συνεργασίας και επικοινωνίας, καθώς και αμοιβαίας ανατροφοδότησης. Μερικές φορές στην προσπάθεια τους να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία δημιουργούνται αντιπαραθέσεις. Ωστόσο, η ύπαρξη αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ τους επηρεάζει θετικά το παιδί δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να βελτιωθεί η σχολική του επίδοση.Η παρούσα έρευνα έχει συγκριτικό χαρακτήρα και σκοπός της είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης για τη συνεργασία ανάμεσα σε σχολείο και οικογένεια αναφορικά με την πρόοδο και την επίδοση των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε με μεθοδολογικό εργαλείο το ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε ειδικά για τις ανάγκες της και δόθηκε σε 228 εκπαιδευτικούς στο νησί της Ρόδου το Δεκέμβριο του 2011. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί και στις δύο βαθμίδες θεωρούν σημαντική τη συνεργασία σχολείου-οικογένειας αναφορικά με την πρόοδο και την επίδοση των μαθητών. Ακόμη, αναφέρουν ότι συμβάλλει θετικά στη βελτίωση της σχολικής επίδοσης του παιδιού, στη διαμόρφωση θετικής στάσης του απέναντι στο σχολείο, στην καλύτερη κατανόηση των εκπαιδευτικών του αναγκών από τους γονείς και στη βελτίωση της καθημερινής του συμπεριφοράς στο σχολείο. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος συνεργασίας είναι η συζήτηση για τα κοινά προβλήματα με την οικογένεια και η αναζήτηση λύσεων, ενώ όσον αφορά τα εμπόδια στην ύπαρξη της, οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ως πιο σημαντικό τον περιορισμένο χρόνο από την πλευρά των γονέων και την πίεση του αναλυτικού προγράμματος από τη δική τους πλευρά.