Οι αρχές της ανθρώπινης αξίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του παιδιού ως κύριες συνιστώσες στη διαμόρφωση της σχολικής πράξης και διαδικασίας - Καρατζά, Βασιλική - Ιωάννης (2015)
Σε έναν κόσμο ταχύτατα εξελισσόμενο με πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις που διαμορφώνουν νέες πραγματικότητες, η εκπαίδευση αποτελεί τον ισχυρότερο μηχανισμό που διαθέτει η ανθρωπότητα για να αναταποκριθεί στα αιτήματα και τις ανάγκες της νέας εποχής.Η συμβίωση μέσα σε ένα ''οικουμενικό χωριό'', προϋποθέτει αναθεώρηση των εκπαιδευτικών πολιτικών και τροποποίηση προσανατολισμών, προκειμένου να ικανοποιήσουν αιτήματα, προσδοκίες και ανάγκες ενός ευρύτερου κοινωνικοοικονομικού χώρου με σαφείς ποιοτικούς στόχους