Φύλο και εργασία σε ένα μεσαίο αστικό κέντρο : η περίπτωση των γυναικών της Λάρισας - Μαρίνου, Ελένη - Ζαφείριος (2015)
Αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης είναι η παρουσίαση του τρόπου με το οποίο οι γυναίκες των σύγχρονων κοινωνιών, επιτυγχάνουν τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής τους ζωής. Συγκεκριμένα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ερευνητικών και βιβλιογραφικών δεδομένων, την καταγραφή προσωπικών στοιχείων ενός δείγματος 100 γυναικών και τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας, σε 10 εργαζόμενες και 10 άνεργες γυναίκες στην πόλη της Λάρισας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, προκύπτει ότι η απόφαση της γυναίκας να εργαστεί και ταυτόχρονα να είναι σύζυγος και μητέρα, αυξάνει τις απαιτήσεις για κοινωνική και οικονομική προσφορά και μειώνει αρκετά τον προσωπικό της χρόνο. Είναι εμφανές επίσης ότι ακόμα και σήμερα διατηρούνται οι στερεοτυπικές αντιλήψεις της παραδοσιακής κοινωνίας, που επιβάλλουν το διαχωρισμό μεταξύ των δύο φύλων, σχετικά με τη θέση που κατέχουν στην εργασία και την οικογένεια και συντηρούν το μύθο της περιορισμένης συμμέτοχης του άνδρα στις εργασίες του σπιτιού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη κρατικής κοινωνικής μέριμνας για τα μέλη της διευρυμένης οικογένειας, διαμορφώνουν τους ρόλους ανδρών και γυναικών στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.