Η γλωσσική εξέλιξη των παιδιών ανάλογα με το κοινωνικο-οικονομικό τους υπόβαθρο : μια έρευνα σε μαθητές δημοτικών σχολείων του νομού Λάρισας - Ιωαννίδου, Αικατερίνη - Ελευθέριος (2015)
Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών είναι αποφασιστικής σημασίας για τη σχολική επίδοση και την κοινωνική τους ανέλιξη.Ωστόσο,πολλοί κοινωνικοί παράγοντες συμβάλλουν στην καλλιέργεια της γλώσσας.Ένας καθοριστικός παράγοντας είναι η κοινωνικοπολιτιστική προέλευση του παιδιού.Πορίσματα πλήθους μελετών και ερευνών καταδεικνύουν την επίδραση της κοινωνικής προέλευσης στη γλωσσική εξέλιξη των παιδιών. Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να διερευνήσει κατά πόσο η γλωσσική εξέλιξη των μαθητών δημοτικού σχολείου επηρεάζεται από το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο της οικογένειας του κάθε μαθητή. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από την επεξεργασία γραπτών εκθέσεων των μαθητών και συσχετίστηκαν με το επάγγελμα και το μορφωτικό επίπεδο των γονέων τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των παιδιών και στη γλωσσική τους εξέλιξη.