Στρατηγικές στη διαχείριση της επικοινωνίας εκπαιδευτικών και γονέων με παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες - Χατζή, Καθολική-Τσαμπίκα - Ιωάννης (2015)
Στη σχολική πραγματικότητα καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο των Μαθησιακών Δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριες, φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης καθώς συναντάται όλο και πιο συχνά. Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι ένας όρος γενικευμένος που μέσα του εμπερικλείει ποικίλες γλωσσικές, επικοινωνιακές και νοητικές διεργασίες, οι οποίες είναι δυνατό να εκδηλώνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Επομένως θεωρείται πολύ σημαντική η έγκαιρη και άμεση παρέμβαση ώστε να σημειωθεί βελτίωση και ορθή διαχείριση των δυσκολιών αυτών. Το οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν, θετικά ή αρνητικά, την πορεία ενός ανθρώπου με προβλήματα μάθησης. Η αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των Μαθησιακών Δυσκολιών απαιτεί τη συνεργασία όλων των ατόμων που βρίσκονται σε περιβάλλοντα, στα οποία ζει και αλληλεπιδρά ένα παιδί. Για τους λόγους αυτούς θεωρήθηκε σημαντικό να ερευνηθεί σε πρώτη φάση η κατάσταση των γονέων που έρχονται αντιμέτωποι με τις Μαθησιακές Δυσκολίες και έπειτα οι μέθοδοι και οι στρατηγικές που μπορεί να επιφέρουν μια εποικοδομητική επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στους γονείς και σε ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους. Η έρευνα ακολουθεί την ποιοτική μεθοδολογία και βασίζεται σε συνεντεύξεις που πραγματοποιηθήκαν σε ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους ιδιωτικών και δημόσιων φορέων στην περιοχή της νήσου Ρόδου. Τα αποτελέσματα της έρευνας σε ικανοποιητικό βαθμό επιβεβαιώνουν το θεωρητικό υπόβαθρο και τις αρχικές ερευνητικές υποθέσεις.