«Αναπαραστάσεις, σύμβολα και μεταφορές του φύλου στη σύγχρονη ελληνική τηλεόραση : Κωμικές και δραματικές σειρές» - Βαλσαμίδου, Πασχαλίνα (2015)
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ανίχνευση των αναπαραστάσεων, των συμβόλων και των μεταφορών του φύλου στη σύγχρονη ελληνική τηλεόραση, μέσα από τη μελέτη των σεναρίων των κωμικών και δραματικών σειρών που προβάλλονται σε ώρες υψηλής τηλεθέασης και η παράλληλη παρουσίαση αριθμητικών ποσοστών παρουσίας ανδρών και γυναικών στις εν λόγω σειρές. Αναζητούνται και καταγράφονται τα χαρακτηριστικά της αναπαράστασης, της ταυτότητας, των σχέσεων των φύλων. Οι επιμέρους στόχοι συνοψίζονται στα ακόλουθα ερευνητικά ερωτήματα: Πως αναπαρίστανται/ συμβολίζονται και μεταφέρονται τα δύο φύλα στις εξεταζόμενες τηλεοπτικές σειρές; Πως μεταφέρονται οι αναπαραστάσεις αυτές και οι συμβολισμοί; Ποιοι είναι οι κοινωνικοί ρόλοι, οι αξίες και τα στερεότυπα που αναδύονται μέσα από το κείμενο και χαρακτηρίζουν τη γυναίκα και τον άνδρα; Ποια είναι η μορφή της ανδρικής ηγεμονίας/κυριαρχίας/εξουσίας που αναδύεται; Πως κατασκευάζεται το φύλο μέσα από το λόγο των προσώπων/χαρακτήρων, μέσα από την ιδεολογία που αφήνουν να διαφανεί και ποιες συμπεριφορές, στάσεις, αξίες αναδύονται για το κάθε φύλο; Ποιο είναι το είδος των μηνυμάτων σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα και πως αυτή διαγράφεται/καταγράφεται/αναπαρίσταται; Ποιες ταυτότητες τελικά κατασκευάζονται/ εκπίπτουν από το τηλεοπτικό κείμενο; Τέλος, ποια είναι τα αριθμητικά ποσοστά αναπαράστασης γυναικών και ανδρών, ενηλίκων και ανηλίκων στις εν λόγω σειρές, και τα ποσοστά σε ότι αφορά σε κοινωνικούς ρόλους (επάγγελμα/εργασία, οικογενειακή κατάσταση, γονεϊκός ρόλος, ρόλος τέκνου, σεξουαλικότητα); Συγκεκριμένα υλικό/δείγμα της έρευνάς μας αποτέλεσαν τα σενάρια δύο τηλεοπτικών σειρών της ζώνης υψηλής τηλεθέασης, ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Πρόκειται για την κωμική σειρά Το καφέ της Χαράς που προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 κατά την τηλεοπτική σαιζόν 2003-2004, σε σύνολο 30 επεισοδίων και για τη δραματική/κοινωνική σειρά Έτσι ξαφνικά που προβλήθηκε από το MEGA κατά την τηλεοπτική σαιζόν 2004-2005, σε σύνολο 20 επεισοδίων. Και οι δύο σειρές βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των πινάκων μέτρησης τηλεθέασης κάθε φορά που προβάλλονταν στο βραδινό prime-time.