Ο ρόλος του γονεϊκού μοντέλου διαπαιδαγώγησης και της συναισθηματικής νοημοσύνης στην ανάπτυξη συναισθηματικών σχέσεων στην εφηβική ηλικία - Τελλίδου, Ελένη - Χρήστος (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του Γονεϊκού Μοντέλου Διαπαιδαγώγησης και της Συναισθηματικής Νοημοσύνης με την Ανάπτυξη Σχέσεων στην Εφηβική ηλικία. Η επιλογή του δείγματος, ήταν συμπτωματική. Το δείγμα προερχόταν από δύο διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, τη Δράμα και τον Αρχάγγελο Ρόδου. Στην έρευνα συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες και από τα δύο είδη Λυκείου (Γενικό και Τεχνικό) και από όλες τις τάξεις, αλλά και τις κατευθύνσεις/τομείς. Τα κορίτσια υπερίσχυαν κατά πολύ των αγοριών, ήταν σχεδόν διπλάσια. Έπειτα από την ανάλυση και την επεξεργασία των δεδομένων, παρατηρήθηκε ότι η Συναισθηματική Νοημοσύνη αποτελεί προβλεπτική μεταβλητή για την Ανάπτυξη Συναισθηματικών Σχέσεων, σε αντίθεση με το γονεϊκό μοντέλο διαπαιδαγώγησης. Ακόμη, διερευνήθηκε ο ρυθμιστικός και/ή διαμεσολαβητικός ρόλος της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στη σχέση μεταξύ Γονεϊκού Μοντέλου Διαπαιδαγώγησης και Ανάπτυξης Συναισθηματικών Σχέσεων. Από τη Ρυθμιστική Ανάλυση, προέκυψε ότι η χρήση των συναισθημάτων και το ενδιαφέρον για τους άλλους – ενσυναίσθηση αποτελούν ρυθμιστικό μηχανισμό, είτε ενισχύοντας, είτε αποδυναμώνοντας την αιτιώδη επίδραση της μεταβλητής «Γονεϊκό Μοντέλο Διαπαιδαγώγησης (της μητέρας ή του πατέρα)» στη μεταβλητή «Συναισθηματική Αποδοχή/Ασφάλεια». Από την Ανάλυση Διαμεσολάβησης, παρατηρήθηκε ότι το ενδιαφέρον για τους άλλους – ενσυναίσθηση, η συνολική επίδοση στη Συναισθηματική Νοημοσύνη και η χρήση των συναισθημάτων για τη διευκόλυνση της σκέψης, αποτελούν διαμεσολαβητικό μηχανισμό στη σχέση μεταξύ Γονεϊκού Μοντέλου Διαπαιδαγώγησης (της μητέρας ή του πατέρα) και της Συναισθηματικής Αποδοχής/Ασφάλειας. Τέλος, εξετάστηκε η επίδραση του φύλου και του τόπου διαμονής, στην Ανάπτυξη Συναισθηματικών Σχέσεων. Παρατηρήθηκε ότι τα κορίτσια αισθάνονται μεγαλύτερη Συναισθηματική Ασφάλεια και Συναισθηματική Αποδοχή, καθώς επίσης και ότι οι μαθητές/τριες από τη Δράμα νιώθουν σε μεγαλύτερο βαθμό Συναισθηματική Ασφάλεια, Συναισθηματική Αποδοχή, αλλά και Συναισθηματική επιφυλακτικότητα