Απόψεις και στάσεις εκπαιδευτών ενηλίκων για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Μια μελέτη περίπτωσης των Σ.Δ.Ε. Θεσσαλίας - Λάλος, Γεώργιος - Κωνσταντίνος (2015)
Ο ρόλος των εκπαιδευτών/τριών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι σημαντικός καθώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση θετικής στάσης των εκπαιδευόμενων απέναντι στο πρόγραμμα αλλά και στην ανάπτυξη των γνώσεων και ικανοτήτων τους. Ο/η εκπαιδευτής/τρια δεν είναι απλός/η μεταφορέας γνώσεων αλλά ολοκληρωμένος/η συντονιστής/τρια ενεργητικών και συμμετοχικών διαδικασιών μάθησης. Η παρούσα έρευνα εστιάζει στη μελέτη των απόψεων και στάσεων των εκπαιδευτών/τριών που εργάζονται στα Σ.Δ.Ε. της περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με την οργάνωσή τους και, επιπλέον, διερευνά σε βάθος τις επιμορφωτικές τους ανάγκες. Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 105 εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες των Σ.Δ.Ε. της περιφέρειας Θεσσαλίας που κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο ειδικά κατασκευασμένο για την παρούσα έρευνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας, από τη μια, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για το προφίλ των εκπαιδευτών/τριών στα Σ.Δ.Ε. της περιφέρειας Θεσσαλίας και, από την άλλη, κατέδειξαν ότι οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδεύτριες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στους γραμματισμούς που έχουν αναλάβει και γι’ αυτό το λόγο επιθυμούν την επιμόρφωσή τους σε ποικίλες θεματικές. Υπογραμμίστηκαν εδικά οι δυσκολίες των εκπαιδευτών/τριών που εργάζονται στα Σ.Δ.Ε. φυλακών.