Η επίδραση του φύλου στη μάθηση βασικών εννοιών οικονομίας με τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών - Διγενάκης, Κυριάκος - Πλαστήρας (2015)
Τα τελευταία χρόνια η έρευνα για τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών, σε συνδυασμό με την αναζήτηση νέων μεθόδων διδασκαλίας και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, έχει ενταθεί καθώς τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν τη δυναμική να παρακινούν τους χρήστες να ασχολούνται με αυτά αφιερώνοντας πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου τους. Η παρούσα έρευνα, βασισμένη στην θεωρία του Keller για τα κίνητρα στην εκπαιδευτική διαδικασία, παρουσιάζει μια νέα διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των «αρχών οικονομίας» με την χρήση ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Σκοπός αυτού του εγχειρήματος ήταν να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα της χρήσης ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού στην διδασκαλία των «αρχών οικονομίας», στις επιδόσεις και τα κίνητρα των μαθητών και μαθητριών της Ά λυκείου των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη στη Θεσσαλονίκη. Για τις ανάγκες της έρευνας τέθηκε σε εφαρμογή η μέθοδος του πειραματικού σχεδιασμού, χρησιμοποιώντας μια πειραματική και μία ομάδα ελέγχου σε δείγμα 49 μαθητών/τριών. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν δύο τεστ στο γνωστικό αντικείμενο (πριν και μετά την εφαρμογή της δράσης), καθώς και οι κλίμακες μέτρησης του ενδιαφέροντος των εκπαιδευόμενων για το μάθημα (CIS) και το εκπαιδευτικό υλικό (IMMS) σύμφωνα με το μοντέλο ARCS του Keller. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού παιχνιδιού στην διδασκαλία των αρχών οικονομίας δεν συνέβαλε στην βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών/τριών, παράλληλα όμως διαπιστώνεται πως το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών που αποτέλεσαν την πειραματική ομάδα ήταν μεγαλύτερο για το μάθημα και το υλικό συγκριτικά με την προσοχή που επέδειξαν τα μέλη της ομάδας ελέγχου.