Ο ρόλος της επαγγελματικής κατάρτισης στην προώθηση της απασχόλησης και την πρόσβαση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας - Βενιανάκη, Γεωργία - Εμμανουήλ (2015)
Με την παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια να μελετηθεί ο ρόλος της επαγγελματικής κατάρτισης, και συγκεκριμένα της συνεχιζόμενης, στην προώθηση της απασχόλησης και την πρόσβαση των ατόμων που επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Η επαγγελματική κατάρτιση, στο πλαίσιο της Διά βίου Μάθησης, προβάλλει ως ένα σημαντικό μέσο πολιτικής που δύναται να συμβάλει στην επίτευξη ποικίλων στόχων, όπως στην ικανοποίηση των προσωπικών και κοινωνικών αναγκών των ατόμων σε γνώσεις και δεξιότητες, στην κάλυψη των αναγκών από την πλευρά της αγοράς εργασίας με εργατικό δυναμικό που θα διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάπτυξη. Η έρευνα για τη σημασία της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, ως μέσο πολιτικής για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας και των ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών είναι συνεχής και είναι διάφορες οι παράμετροι που συμβάλουν στη συμμετοχή των ατόμων σε δράσεις κατάρτισης. Ειδικότερα, η εργασία αυτή έχει σαν στόχο να διερευνήσει κατά πόσο η επαγγελματική κατάρτιση δύναται να συμβάλει στη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης για τα δύο φύλα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα προσωπικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τους.Η εμπειρική έρευνα διεξήχθη με τη χρήση της ποσοτικής μεθόδου κατά την περίοδο 2013-2014, σε δείγμα 140 καταρτισθέντων που συμμετείχαν σε δράσεις κατάρτισης στο Νομό Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει διαφοροποίηση σχετικά με τις αντιλήψεις των δύο φύλων για τη δυνητική συμβολή της κατάρτισης, με τις γυναίκες να επιδεικνύουν μια ιδιαίτερα θετική στάση απέναντι στο σύστημα της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Αντίθετα τα προσωπικά χαρακτηριστικά των καταρτισθέντων, όπως το φύλο και η ηλικία, δεν φάνηκε να επηρεάζουν την ικανοποίηση από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης. Η έρευνα, ωστόσο, ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης μέσα από την επίδραση του εκπαιδευτικού επιπέδου στην ικανοποίηση από τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που αποκομίζουν τα άτομα από τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προγράμματα. Το φύλο, τέλος, δεν φάνηκε να αποτελεί παράγοντα διαμόρφωσης των απόψεων τους αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην απασχόληση, την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων και τις αποδοχές που απορρέουν από την εργασία.