Επιλογή επιστημονικού κλάδου σπουδών από τους μαθητές β ΄ και γ΄ τάξης λυκείου : το παράδειγμα των μαθητών λυκείων της πόλης της Ρόδου - Καραγιάννη, Καθολική - Τριαντάφυλλος (2015)
Είναι κοινός τόπος ότι στη νεοελληνική πραγματικότητα κυριάρχησε και κυριαρχεί η χρήση του όρου ‘’μεταρρύθμιση”, απόρροια των συσσωρευμένων και άλυτων προβλημάτων της ελληνικής εκπαίδευσης. Για δυο αιώνες κυριαρχεί η αντιπαράθεση των όρων “μεταρρύθμιση” και “αντιμεταρρύθμιση”. Δεν υπήρξε μεταρρύθμιση στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης που να μην την ακολούθησε στη συνέχεια μια αντιμεταρρύθμιση που στην ουσία δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια αναίρεσης και ακύρωσής της. Η σύγκρουση μεταξύ των δυο πόλων είναι σκληρή, και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν θεμιτά, φτάνοντας πολλές φορές σε ακρότητες με τραγικές συνέπειες (Μπουζάκης, 2005). Το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών/τριών που τελειώνουν την Γ΄ τάξη λυκείου επιθυμούν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση· η επιλογή της σχολής γίνεται κατά κανόνα από πληροφορίες που έχουν οι μαθητές/τριες από το κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, από τη σχολική τους επίδοση, από την επαγγελματική αποκατάσταση. H παρούσα έρευνα διεξήχθη σε σχολεία της πόλης της Ρόδου, το έτος 2013, έχοντας ως δείγμα 100 μαθητές/τριες από την Γ΄ και Β΄ λυκείου και ως θέμα την επιλογή επιστημονικού κλάδου σπουδών για τη φοίτησή τους στο πανεπιστήμιο. Η έρευνα έγινε με τη χρήση του εργαλείου έρευνας, του ερωτηματολογίου. Τα ερωτηματολόγια διενεμήθηκαν στους/στις μαθητές/τριες που φοιτούσαν στις παραπάνω τάξεις και συμπληρώθηκαν από αυτούς/ές το Φθινόπωρο του 2011. Ακολούθησε η στατιστική επεξεργασία και η ανάλυση των δεδομένων της με το γνωστό διεθνώς πρόγραμμα SPSS – Στατιστικό Πακέτο για τις Κοινωνικές Επιστήμες (Statistical Package for the Social Sciences, Version 17.0).