Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης: Ο ρυθμιστικός ρόλος του πολυαξονικού μοντέλου στρατηγικών διαχείρισης. - Πασσά, Δέσποινα - Αλέξανδρος (2015)
Η παρούσα εργασία ασχολήθηκε με τις ψυχολογικές επιτώσεις της οικονομικής κρίσης. Η οικονομική κρίση ορίστηκε μέσα από τους όρους της υλικής και οικονομικής απώλειας σύμφωνα με τη Θεωρία της διατήρησης πόρων. Στόχος της έρευνας ήταν αρχικά η διερεύνηση των επιπτώσεων της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία. Εκτός από την υλική και οικονομική απώλεια διερευνήθηκε επίσης και η επίδραση των στρατηγικών διαχείρισης και των δημογραφικών χαρακτηριστικών στην ψυχική υγεία.Υπό τον όρο ψυχική υγεία συμπεριλήφθηκαν οι έννοιες στρες, άγχος και κατάθλιψη (ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές), όπως επίσης και η ικανοποίηση με τη ζωή (ευζωία). Η υλική και οικονομική απώλεια αποδεικνύεται ο σημαντικότερος παράγοντας από τους τρείς που ευθύνεται για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των ατόμων, παρέχοντας πλήρη στήριξη στη θεωρία διατήρησης πόρων. Στη συνέχεια διερευνήθηκε κατά πόσο το μοντέλο στρατηγικών διαχείρισης με πολλαπλούς άξονες μπορεί να ρυθμίσει τη σχέση υλικής και οικονομικής διαχείρισης και ψυχικής υγείας. Βρέθηκε πως μόνο η στρατηγική της ενστικτώδους-διαισθητικής δράσης τείνει να ρυθμίσει τη σχέση υλικής και οικονομικής απώλειας και ικανοποίησης με τη ζωή, πλησιάζοντας αρκετά τα επίπεδα στατιστικής σημαντικότητας (p=0,077). Μελλοντικές έρευνες θα διαλευκάνουν την ορθότητα του αποτελέσματος.