Γυναίκα και μερική απασχόληση - σχέση (στ)οργής?: το παραδειγμα της Ρόδου μέσα από τις "Νέες θέσεις Εργασίας" του ΟΑΕΔ και οι ευρωπαϊκές εμπειρίες - Μιχαήλ, Ελευθέριος - Παντελής (2015)
Η παρούσα εργασία αποτελεί ουσιαστικά την κατάθεση της άποψης του συντάκτη σχετικά με ένα θέμα του οποίου η επικαιρότητα αυξάνει συνεχώς- Την επέκταση της χρήσης της μερικής απασχόλησης ως αντίδοτο για την ανεργία και την (θετική ή όχι) επίδραση της στην απασχόληση των γυναικών με γνώμονα ευρύτερα ποιοτικά κριτήρια και όχι μόνο την κατοχή μιας θέσης εργασίας.Κάθε ενότητα πραγματεύεται μια κρίσιμη συνιστώσα του υπό εξέταση θέματος ξεκινώντας από την γέννηση και καθιέρωση του όρου «ευελιξία» στην εργασιακή και οικονομική ορολογία.H ανάλυση συνεχίζεται με την εξέταση δυο χαρακτηριστικών ευρωπαϊκών παραδειγμάτων επιτυχούς ενσωμάτωσης της μερικής απασχόλησης (βρετανικό και ολλανδικό) με έμφαση στα θεαματικά ποσοστά απασχόλησης των γυναικών αλλά και τα προβλήματα που συνήθως κρύβονται πίσω από τους αριθμούς.Περνώντας στο εθνικό μας παράδειγμα που ταυτόχρονα συνιστά ευρωπαϊκό παράδειγμα προς αποφυγή, επιχειρείται μια «ακτινογραφία» της ελληνικής μερικής απασχόλησης προκειμένου να διαπιστώσουμε τα αίτια της προβληματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται.Η ανάλυση όμως δεν περιορίζεται στην μερική απασχόληση αποκλειστικά αλλά επεκτείνεται και στο ευρύτερο ελληνικό εργασιακό τοπίο , σε χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας που καθορίζουν τις εξελίξεις (και) στην μερική απασχόληση. Η μερική απασχόληση εξάλλου αποτελεί συστατικό μέρος της συνολικής απασχόλησης μιας χώρας και όχι ένα αποκομμένο και αυθύπαρκτο οικονομικό μέγεθος.Στη συνέχεια εξετάζεται ο τρόπος καθιέρωσης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης ως καθολικής «ορθοδοξίας» στην καταπολέμηση της ευρωπαϊκής ανεργίας, οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από μια επιφανειακή χρήση τους και το αντίρροπο ή όχι προς τις παθητικές επιδοματικές πολιτικές.Η προτελευταία ενότητα αφορά την πρωτογενή ποιοτική έρευνα των μερικώς απασχολουμένων γυναικών που προσελήφθηκαν μέσα από το πρόγραμμα «Νέες θέσεις εργασίας» του ΟΑΕΔ τα δύο τελευταία χρόνια και επικεντρώνεται σε τρία κρίσιμα ερευνητικά ερωτήματα,α. Στη θέση των γυναικών για τη σχέση μεταξύ φύλου και μερικής απασχόλησης και τα δικά τους κίνητρα επιλογής.β. Στα πιθανά αποτελέσματα της δεδομένης πολιτικής βούλησης για επέκταση της μερικής απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης γενικότερα καθώς και την δική τους αποδοχή ή όχι.γ. Στην άποψη τους σχετικά με την επιδότηση της μισθωτής απασχόλησης μέσα από την εμπειρία των «Νέων Θέσεων».Βγαίνουν συμπεράσματα που συμβαδίζουν με τα αρνητικά «εθνικά δεδομένα» όμως δεν απουσιάζουν και οι εκπλήξεις ή καλύτερα οι μη αναμενόμενες απαντήσεις από τις γυναίκες του δείγματος μας.Τελευταία αφήσαμε κάποια συμπερασματικά σχόλια αλλά και μια γνώμη για την περίφημη «flexicurity» που αργά αλλά σταθερά αναδύεται ως η σύγχρονη απάντηση για την ιδανική λύση ανάμεσα στον σκληρό προστατευτισμό και τον άκριτο νεοφιλελευθερισμό.