Η αξιολόγηση ως εργαλείο επαγγελματικής ανάπτυξης στην αγορά εργασίας και ειδικότερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση - Δεμιρτζόγλου, Δέσποινα - Δημήτριος (2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, με τίτλο «Η αξιολόγηση ως εργαλείο επαγγελματικής ανάπτυξης στην αγορά εργασίας και ειδικότερα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Φύλο & Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στόχος της είναι η διερεύνηση των απόψεων εργαζομένων γενικότερα και εκπαιδευτικών ειδικότερα, ως προς την αξιολόγηση.Η παρούσα εργασία αποτυπώνει την σημασία που έχει η αξιολόγηση της απόδοσης του έργου, για τους υπαλλήλους σε επιχειρήσεις και οργανισμούς αλλά και για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η έρευνα βασίστηκε στη διερεύνηση απόψεων σχετικά με την αναγκαιότητα της αξιολόγησης. Η εργασία αποτελείται από δύο μέρη: μία γενική θεωρητική ανάλυση για την αξιολόγηση της απόδοσης των εργαζομένων, τις μεθόδους, τα πιθανά μειονεκτήματά της και το ρόλο της καθώς και ένα ερευνητικό μέρος στο οποίο, μέσω ερωτηματολογίου και συνέντευξης, διερευνώνται οι απόψεις σχετικά με την αξιολόγηση υπαλλήλων και εκπαιδευτικών αντίστοιχα. Στο θεωρητικό μέρος, για την πληρέστερη κάλυψη των κύριων συνιστωσών του θέματος της αξιολόγησης, ακολουθήθηκε μια διαδρομή που ξεκινά από γενικές πληροφορίες σχετικά με την αξιολόγηση και προχωρά σε ειδικότερες που αφορούν την αξιολόγηση των υπαλλήλων επιχειρήσεων και οργανισμών και των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το ερευνητικό τμήμα διαμορφώθηκε με κριτήριο την πληρέστερη και ουσιαστικότερη ανάλυση του θέματος, μέσα από τη διερεύνηση των απόψεων υπαλλήλων εταιριών και εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως προς την αξιολόγηση της απόδοσης του έργου τους. Κλείνοντας το προλογικό σημείωμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους/τις εκπαιδευτικούς συναδέλφους μου καθώς και τους/τις εργαζόμενους/ες υπαλλήλους που συμμετείχαν στην έρευνα. Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου στην επιβλέπουσα καθηγήτριά της εργασίας και μέλος της τριμελούς επιτροπής κ. Φώκιαλη Περσεφόνη, για την επιστημονική στήριξη που μου παρείχε, καθώς, με τις υποδείξεις και τα σχόλια της, διευκόλυνε τον προσανατολισμό της έρευνας.