Το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης στους υπαλλήλους εξωτερικής φρούρησης καταστημάτων κράτησης : ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες - Ντέλλος, Χρήστος - Χρυσόστομος (2015)
Η παρούσα μελέτη διερευνά την επίδραση που ασκούν οι εξωγενείς παράγοντες (εργασιακή αφοσίωση, εργασιακή ικανοποίηση, προβλήματα ρόλων), καθώς και οι ενδογενείς παράγοντες (προσωπικότητα, κεντρικός μηχανισμός αυτό-αξιολογήσεων, βιολογική και ψυχολογική ευεξία) στην εμφάνιση της επαγγελματικής εξουθένωσης των υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης των ελληνικών καταστημάτων κράτησης. Μελετά, επίσης, τον ρόλο του φύλου και των λοιπών δημογραφικών στοιχείων στην εμφάνιση του συνδρόμου. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 280 εξωτερικοί φρουροί, εκ των οποίων οι 242 είναι άνδρες και οι 38 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 33.85 έτη και προϋπηρεσία από 2 έως και 10 χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, ότι το φύλο επηρεάζει την επαγγελματική εξουθένωση ως προς τη συχνότητα, αλλά όχι ως προς την ένταση. Κατέδειξαν, επιπλέον, ότι το μορφωτικό επίπεδο και η ηλικιακή ομάδα, σε αντίθεση με την οικογενειακή κατάσταση και τα χρόνια προϋπηρεσίας, επηρεάζουν την επαγγελματική εξουθένωση των εξωτερικών φρουρών, ως προς τη συχνότητα και ως προς την ένταση. Από την εξέταση των ενδογενών και εξωγενών παραγόντων, με χρήση ιεραρχικής παλινδρόμησης, διαπιστώθηκε, ότι ο νευρωτισμός και η προσήνεια ως χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ο κεντρικός μηχανισμός αυτό-αξιολογήσεων, τα προβλήματα ρόλων, η εργασιακή ικανοποίηση, η εργασιακή αφοσίωση και οριακά η βιολογική ευεξία αποτελούν προβλεπτικούς παράγοντες για την εμφάνιση του συνδρόμου. Επιπροσθέτως, το φύλο αποτελεί προάγγελο της επαγγελματικής εξουθένωσης μόνο ως προς τη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου και όχι ως προς την έντασή του. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συζητηθούν στο πλαίσιο βελτίωσης του συγκεκριμένου εργασιακού περιβάλλοντος.