Ο ρόλος του διευθυντή στην αποτελεσματική λειτουργία των ολοήμερων δημοτικών σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα του νομού Αττικής - Αυλωνίτου, Χρυσάνθη - Αναστάσιος (2015)
Σκοπός της παρούσης έρευνας είναι να διερευνήσει τις αντιλήψεις των διευθυντών των ολοήμερων δημοτικών σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), του νομού Αττικής για τον ρόλο τους στο σχολείο και να καταγράψει τις προτάσεις τους αναφορικά με τα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν, ώστε να προταθούν λύσεις διευθέτησής τους. Για τη συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε ποσοτική περιγραφική έρευνα. Ως εργαλείο της έρευνας χρησιμοποιήθηκε κατάλληλα διαμορφωμένο και δομημένο, ανώνυμο ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπλήρωσαν διευθυντές/ριες ολοήμερων δημοτικών σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην περιοχή της Αττικής.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το σύνολο των δημοτικών ολοήμερων σχολείων με ΕΑΕΠ στο νομό Αττικής, ανδροκρατείται στις ηγετικές θέσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκή διοικητική κατάρτιση. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διευθυντές/ριες, οφείλονται στην έλλειψη διδακτικού προσωπικού, στην έλλειψη κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής, στη συνεχή αλλαγή των καθηγητών ειδικοτήτων, στην έλλειψη σύνταξης ωρολογίου προγράμματος του σχολείου και τέλος στην έλλειψη ψυχοπαιδαγωγικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών κάποιων ειδικοτήτων. Αποτελεσματική θεωρείται η επικοινωνία μεταξύ διευθυντών/ριών και μελών του συλλόγου διδασκόντων και η επικοινωνία μεταξύ διευθυντών/ριών και οικογένειας των μαθητών. Ωστόσο, μη αποτελεσματική χαρακτηρίζεται η συνεργασία σχολείου – ΟΤΑ, λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων από τους ΟΤΑ και της καθυστέρησης στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου.