Οι απόψεις των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφορικά με την παγκόσμια υπερθέρμανση και την κλιματική αλλαγή - Ποζαπαλίδου, Σταυρούλα - Ηλίας (2015)
Η παρούσα εργασία είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος προσεγγίζει το θέμα της εργασίας από θεωρητική σκοπιά και γίνεται μία προσπάθεια να αναδειχθούν κάποιες πτυχές των σύγχρονων περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η επιστημονική τεκμηρίωση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι απαραίτητη και παρέχεται σ’ αυτό το μέρος. Στο δεύτερο μέρος γίνεται η παρουσίαση της έρευνας που κάναμε για να διερευνήσουμε τις απόψεις των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα συγκεκριμένα θέματα. Η δομή της είναι ως εξής: Το πρώτο μέρος διαιρείται σε οκτώ κεφάλαια και το δεύτερο μέρος διαιρείται σε τρία κεφάλαια.Στο πρώτο κεφάλαιο του πρώτου μέρους αναπτύσσουμε κάποια ζητήματα που έχουν σχέση την έννοια του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη, την περιβαλλοντική δικαιοσύνη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το δεύτερο κεφάλαιο το αφιερώνουμε στην παρουσίαση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αναφέρουμε συνοπτικά τις αρχές, τους στόχους και του θεματικούς άξονές της. Οι έννοιες του κλίματος και της κλιματικής αλλαγής αναλύονται στο τρίτο κεφάλαιο. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό αυτό ως φαινόμενο, αφιερώνουμε στο τέταρτο κεφάλαιο μια ιστορική αναδρομή στις κλιματικές αλλαγές κατά την τελευταία χιλιετία και παρουσιάζουμε τις επικρατούσες επιστημονικές απόψεις για τα αίτια της αλλαγής αυτής.Η βασική αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της επακόλουθης κλιματικής αλλαγής παρουσιάζεται στο κεφάλαιο πέντε. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναλύεται περιληπτικά με τις σχετικές επιστημονικές γνώσεις αναφορικά με τα αέρια του θερμοκηπίου και τις συνδέουμε με την υπερθέρμανση του πλανήτη με την αλλαγή του κλίματος. Στο έκτο κεφάλαιο αναφερόμαστε στις συνέπειες από την αλλαγή του κλίματος και στη συνέχεια, στο έβδομο κεφάλαιο αναφέρουμε εν συντομία τα μέτρα που έχουν παρθεί για την κλιματική αλλαγή. Στο τελευταίο κεφάλαιο του πρώτου μέρους αναφερόμαστε στο ρόλο της εκπαίδευσης σ’ αυτήν την κολοσσιαία προσπάθεια που πρέπει να αναληφθεί από όλους μας και ειδικά η εκπαίδευση, ως φορέας αλλαγής της κοινωνίας.Το ερευνητικό μέρος παρουσιάζεται στο δεύτερο μέρος της εργασίας. Στο πρώτο του κεφάλαιο αναλύουμε τη μεθοδολογία της που ακολουθήσαμε σε όλη τη διάρκεια της έρευνας. Παρουσιάζουμε αναλυτικά την προβληματική, την αναγκαιότητα, τους σκοπούς και τους στόχους της έρευνας, η ερευνητική προσέγγιση καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τα περιγραφικά αποτελέσματα της έρευνας. Αναφερόμαστε στις απόψεις των μαθητών αναφορικά με τις προτάσεις του ερωτηματολογίου. Τέλος, σχολιάζουμε τα ερευνητικά δεδομένα, προχωρούμε σε μία ερμηνεία αυτών και τελειώνουμε διατυπώνοντας προτάσεις.