Το αριστοτελικό δεῖ στην Αντιγόνη του Σοφοκλή - Θραμπουλίδου, Φωτεινή - Θεόδωρος (2015)
Στην παρούσα έρευνα επιχειρείται η κατάδειξη της ύπαρξης της ηθικής έννοιας του αριστοτελικού δεῖ, όπως αυτή διατυπώνεται στην ηθική φιλοσοφία του Σταγειρίτη φιλοσόφου και κυρίως στα Ηθικά Νικομάχεια, στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. Συγκεκριμένα, εξετάζεται ποια από τα στοιχεία που απαρτίζουν το αριστοτελικό δεῖ και ειδικότερα σε ποιο βαθμό, με ποιους τρόπους και με ποια έμφαση τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται στους τραγικούς ήρωες της παραπάνω σοφόκλειας τραγωδίας μέσω των πράξεών τους, οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με την αριστοτελική ηθική φιλοσοφία, τον κυρίαρχο και αδιαμφισβήτητο τρόπο εκδήλωσης του δεῖ.