Το παιδί στο συγγραφικό έργο του Χρήστου Μπουλώτη - Σαμαρά, Μαρία (2015)
Στην Σύγχρονη Παιδική Λογοτεχνία το ενδιαφέρον πολλών συγγραφέων επικεντρώνεται στα χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας. Η Σύγχρονη Παιδική Λογοτεχνία ασχολείται με ζωτικά θέματα που αφορούν τα παιδιά είτε σε κοινωνικό επίπεδο είτε σε διαπροσωπικό. Το παιδί αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας με δικαιώματα. Η παρούσα έρευνα εξετάζει τη παρουσία και το ρόλο του παιδιού στο συγγραφικό έργο του Χρήστου Μπουλώτη. Η προσωπική ανάπτυξη των παιδιών εξετάστηκε μέσα από τέσσερα επίπεδα: τα αναπτυξιακά στάδια, το παιχνίδι, τη φιλία και τις σχέσεις ανάμεσα σε συνομηλίκους και ενηλίκους. Για το σκοπό αυτό ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ηλικιακό στάδιο των πρωταγωνιστών και στους ρόλους που τους ανατίθενται από το συγγραφέα. Επίσης, η έρευνα ανέδειξε την ευεργετική σχέση ανάμεσα στο παιδί και το παιχνίδι. Τρίτον, ειδική προσοχή δόθηκε στο σχηματισμό των σχέσεων και στη διάδραση των παιδιών ανάμεσα σε συνομήλικους και ενήλικες σε συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον. Τέλος πρότυπα συμπεριφοράς και στάσεις των παιδιών εξετάστηκαν με απώτερο στόχο την έρευνα του θέματος της παιδικότητας. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν τη διαφορά ανάμεσα στην παιδικότητα του συγγραφέα και την παιδικότητα που βιώνουν τα ίδια τα παιδιά. Ο Χρήστος Μπουλώτης από τη μία πλευρά δημιούργησε πρότυπα συμπεριφοράς και από την άλλη πλευρά παρουσίασε σύγχρονες αξίες και ιδανικά. Επιπλέον προσπάθησε να παρουσιάσει τις προσδοκίες της κοινωνίας από τα παιδιά. Το παιδί στο συγγραφικό έργο του Χρήστου Μπουλώτη αναπαραστάθηκε δυναμικό, ανεξάρτητο, συμπονετικό, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Το παιδί παρουσιάστηκε ως επαναστάτης ενάντια στην κοινωνική αδικία με στόχο τη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών όπως τη δικαιοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά θεωρούνται για το συγγραφέα μέρη του κοινωνικού συνόλου και μέσω της μάχης τους για τα δικαιώματά τους προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο για ένα καλύτερο μέλλον.