Το φαντασιακό στοιχείο στο Χρονικό της Νάρνια του C.S. Lewis - Θανέλλα, Βασιλική - Παναγιώτης (2015)
Φαντασιακή λογοτεχνία (fantasy fiction) αντιμετωπίστηκε από τους κριτικούς ως λογοτεχνικό είδος, τρόπος γραφής, αφηγηματική τεχνική, φορμουλαϊκή μυθοπλασία. Παρά τις αντιθέσεις, κοινή πεποίθηση αποτελεί το γεγονός πως ιδιαιτέρως σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας ανήκουν στο χώρο της φαντασίας και μάλιστα της παιδικής λογοτεχνίας φαντασίας. Σε αυτά συγκαταλέγεται το επτάτομο Χρονικό τηςΝάρνια του Βρετανού C.S. Lewis, έργο που γράφτηκε στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και θεωρείται από τα χαρακτηριστικά κείμενα της λεγόμενης «υψηλής» φαντασίας (high fantasy). Βασικό χαρακτηριστικό των έργων της «υψηλής» φαντασίας είναι ότι οι ιστορίες τους εκτυλίσσονται σε έναν αποκλειστικά φαντασιακό κόσμο, ολοκληρωμένο στη σύνθεσή του και ρεαλιστικό στην απόδοσή του, ή κάποιες φορές οι ήρωες μεταβαίνουν με μαγικό τρόπο από τον πραγματικό κόσμο σε έναν φαντασιακό κόσμο.Ο κόσμος της Νάρνια, στον οποίο εισέρχονται τα παιδιά – ήρωες του Χρονικού, είναι ένα πλήρες φαντασιακό σύμπαν. Στοιχεία που συνθέτουν τον φαντασιακό χαρακτήρα της Νάρνια αναγνωρίζονται στο σκηνικό, στους χαρακτήρες και στην πλοκή. Όσον αφορά στο σκηνικό ο φαντασιακός χαρακτήρας του κειμένου διαφαίνεται στη διαμόρφωση του ουτοπικού χώρου της Νάρνια με τους εξωπραγματικούς – μυθολογικούς κατοίκους, την διαφορετική ροή του χρόνου και το στοιχείο της μαγείας που τον χαρακτηρίζει. Οι χαρακτήρες που δρουν σε αυτό το σκηνικό – ακόμη και οι ανθρώπινοι - συμβάλλουν στη μεγέθυνση του φαντασιακού με την εξωπραγματική τους ύπαρξη. Επιπλέον, η πλοκή διακρίνεται για την κυριαρχία μαγικών και παραμυθικών μοτίβων (αναζήτηση, ταξίδι, μεταμορφώσεις, αναγνωρίσεις) που πλαισιώνουν τον κορυφαίο αγώνα του Καλού ενάντια στο Κακό.Στην πρόσφατη κινηματογραφική μεταφορά των τριών πρώτων βιβλίων του Χρονικού της Νάρνια η σεναριακή διασκευή επέδρασε στο ιδεολογικό περιεχόμενο του έργου απλοποιώντας το, αλλά η έμφαση που δόθηκε στη δράση, στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και κυρίως η εντυπωσιακή απόδοση του φαντασιακού σκηνικού είχαν ως αποτέλεσμα ταινίες επιτυχημένες καλλιτεχνικά και εμπορικά, δεδομένου ότι το λογοτεχνικό κείμενο και η κινηματογραφική ταινία που βασίζεται σε αυτό πρέπει να αξιολογούνται ως αυτόνομες καλλιτεχνικές οντότητες. Το φαντασιακό στοιχείο αναδείχθηκε στην ταινία, το λογοτεχνικό κείμενο όμως δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να βυθιστεί στην πραγματικότητα ενός «άλλου» κόσμου αφήνοντας τη φαντασία του ελεύθερη να βιώσει την πραγματικότητα της Νάρνια.