Απεικονίσεις παιδιών με χρόνιες ασθένειες στην παιδική λογοτεχνία: ο θεραπευτικός ρόλος του βιβλίου - Ταντάλου, Σωτηρία (2015)
Τα παιδιά με καρκίνο συνιστούν μία πραγματικότητα της σύγχρονης κοινωνίας και η συνθήκη του νοσήματός τους απαιτεί την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας μέσω συντονισμένων ιατρικών, ψυχολογικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών υπηρεσιών. Στόχοι της κατάλληλης φροντίδας του παιδιού με χρόνια ασθένεια είναι η μείωση στο ελάχιστο των βιολογικών συνεπειών της ασθένειας, η ενίσχυση της φυσιολογικής του ανάπτυξης και εξέλιξης, καθώς και η πρόληψη και αντιμετώπιση των συναισθηματικών και κοινωνικών επιπτώσεων της ασθένειας στο παιδί και στην οικογένεια. Οι παράγοντες που συντελούν στην καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων των χρόνιων ασθενειών είναι το υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, το σχολικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο και τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού. Η εργασία πραγματεύεται την απεικόνιση παιδιών με καρκίνο μέσα από την παιδική λογοτεχνία. Ειδικότερα, εξετάζει τις ανάγκες ψυχολογικής στήριξης παιδιών με καρκίνο. Η προσέγγιση του θέματος στηρίχθηκε στη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, μέσω της οποίας αναδείχθηκε η πολύπλευρη όψη αυτού του κοινωνικού φαινόμενου. Στη συγκεκριμένη εργασία αναλύθηκαν και ερμηνεύτηκαν τα χαρακτηριστικά στοιχεία των χρόνιων ασθενειών, οι μεταβολές που φέρει στη ζωή της οικογένειας και του παιδιού, καθώς και οι ψυχολογικές διακυμάνσεις. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και μια παρατήρηση της εικονογράφησης ως προς την προσέγγιση της στο θέμα και κυρίως στην απεικόνιση του κεντρικού ήρωα. Τα βιβλία που χρησιμοποιήθηκαν είναι οχτώ και όλα είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα. Ειδικότερα, εξετάστηκαν τα ακόλουθα βιβλία: Tom has lymphoma (CLIC Sargent) , Mary has a brain tumour (CLIC Sargent), Will and Sophie have Radiotherapy (CCLG) , My brother has cancer (CCLG), Jack’s diary (Deporah Hubbard), When I had leukaemia (Delia Grabbe), Kathy’s hats (Trudy Krisher), Taking cancer to school (Cynthia S. Henry & Kim Gosselin). Σύμφωνα με την ανάλυση των αφηγημάτων βρέθηκε ότι η παρουσίαση του ήρωα και της χρόνιας ασθένειας, τόσο μέσα από την εικονογράφηση όσο και από το κείμενο αποκαλύπτει πληροφορίες και συναισθήματα του. Τα στάδια της θεραπείας αλλά και τα συμπτώματα παρουσιάζονται με φυσικό τρόπο και χωρίς ρατσιστικά στοιχεία. Ο σημαντικός ρόλος της οικογένειας, της φιλίας και του σχολείου παρατηρείται και στα οχτώ έργα άλλοτε με περισσότερες περιγραφές και άλλοτε λιγότερες.