Η διαπολιτισμική εκπαίδευση μέσω της βιωματικής μεθόδου διδασκαλίας - Σταυροπούλου, Βασιλική - Γεώργιος (2015)
ΠΕΡΙΛΗΨΗΣε μια κοινωνία που γίνεται όλο και πιο πολυπολιτισμική καλείται η εκπαίδευση να αντιμετωπίσει ένα διαφορετικό κοινό μαθητών/μαθητριών, με διαφορετικούς τρόπους και άλλες μεθόδους διδασκαλίας. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση εκλαμβάνεται από αρκετούς επιστήμονες ως ανοιχτό σχέδιο δράσης που σχετίζεται με τις κοινωνικές αλλαγές και εισάγει διαδικασίες ανανέωσης. Συνεισφέρει στην αγωγή για την ειρήνη βοηθώντας στην επίλυση συγκρούσεων. Βασίζεται στην παιδοκεντρική διδασκαλία, δίνει έμφαση στα βιώματα και στις εμπειρίες, στην αυτονομία, στον αυθορμητισμό και στις ατομικές διαφορές.Στην παρούσα έρευνα για την προσέγγιση και την επεξεργασία ενός κοινωνικού θέματος, της διαφορετικότητας και κατ’ επέκταση του ρατσισμού, χρησιμοποιήθηκε ως διδακτικό εργαλείο μια μορφή θεάτρου στην εκπαίδευση, το εκπαιδευτικό δράμα. Αξιοποιήθηκε ένα λογοτεχνικό παραμύθι με τη χρήση θεατρικών τεχνικών και τα παιδιά της συγκεκριμένης πολυπολιτισμικής τάξης επεξεργάστηκαν ιδέες και νοήματα του κειμένου με βιωματικό τρόπο.Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελείται από δύο μέρη, το θεωρητικό και το ερευνητικό. Το πρώτο μέρος προσφέρει πληροφορίες για την πολυπολιτισμικότητα και την πολυπολιτισμική εκπαίδευση, τη διαπολιτισμικότητα, τις αρχές και τους στόχους της, την κοινωνική ένταξη και αποδοχή των αλλοδαπών παιδιών μέσα από τη διαπολιτισμική αγωγή, τη διαπολιτισμική επικοινωνία, τη βιωματική μάθηση, τη θεατρική αγωγή στις πρώτες σχολικές τάξεις του δημοτικού σχολείου, το «θέατρο στην εκπαίδευση» και τις μορφές του, το «εκπαιδευτικό δράμα» (η μορφή βιωματικής μεθόδου που επιλέχθηκε). Το δεύτερο μέρος αναφέρει τους ερευνητικούς στόχους που τέθηκαν, τα στοιχεία για την «έρευνα δράσης» που αφορούν τον τύπο έρευνας που ακολουθήθηκε. Επίσης, περιγράφει τη διεξαγωγή της έρευνας η οποία βασίστηκε σε ένα σύνθετο σχέδιο εργασίας. Βασικός σκοπός του ήταν η συνειδητοποίηση της έννοιας της διαφορετικότητας και του ρατσισμού μέσα από συγκεκριμένη βιωματική μέθοδο, το εκπαιδευτικό δράμα, η οποία έχει ως στόχο, μεταξύ των άλλων, την καλλιέργεια διαπολιτισμικών αξιών και στάσεων.Η υλοποίηση του σχεδίου εργασίας αποτελείται από τις εξής φάσεις: Τον αρχικό προγραμματισμό και την προσέλκυση ενδιαφέροντος, την εξέλιξη του σχεδίου εργασίας με τη δομή του δράματος που αναπτύχθηκε, την αξιολόγηση και τα συμπεράσματα της έρευνας που διατυπώθηκαν από την εκπαιδευτικό-ερευνήτρια.Τα παιδιά αυτής της τάξης, για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ψευδώνυμα αντί των ονομάτων τους, εξοικειώθηκαν με το εκπαιδευτικό δράμα μέσα από προβληματικές καταστάσεις και διλήμματα, κατανόησαν γεγονότα και έννοιες, βελτίωσαν την προφορική επικοινωνία, καλλιέργησαν τη δεξιότητα της ενσυναίσθησης, ενδυναμώθηκαν, πέρασαν μέσα από τις δράσεις στα βαθύτερα νοήματα, αναστοχάστηκαν, ανέπτυξαν την κριτική τους σκέψη καθώς και την κοινωνική ευθύνη, ψυχαγωγήθηκαν και συνεργάστηκαν ικανοποιητικά. Στο τέλος του πονήματος παρουσιάζεται η σχετική βιβλιογραφία και το παράρτημα με φωτογραφίες, συνοδευτικό παιδαγωγικό υλικό από τις βιωματικές δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν καθώς και ενδεικτικές κάρτες διλημμάτων που χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα για την αξιολόγηση των στάσεων των παιδιών.