Η ταυτότητα του εφήβου στα εφηβικά μυθιστορήματα της Λίτσας Ψαραύτη - Σταχίκα, Μάρθα - Ιωάννης (2015)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτέλεσε η ταυτότητα του εφήβου στα εφηβικά μυθιστορήματα της Λίτσας Ψαραύτη. Η επιλογή των αρσενικών εφήβων βασίστηκε στη διαπίστωση πως η βιβλιογραφία της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας που περιλαμβάνει μελέτες πάνω στην ανδρική και αγορίστικη ταυτότητα είναι περιορισμένη, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στόχος της έρευνας ήταν η μελέτη του τρόπου με τον οποίο αποτυπώνεται η ταυτότητα του εφήβου στα εφηβικά μυθιστορήματα της συγγραφέως, καθώς το εφηβικό μυθιστόρημα είναι το λογοτεχνικό είδος που αναδεικνύεται στο πλαίσιο της εφηβικής λογοτεχνίας. Για την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη διατύπωση κατηγοριών, περιγράφηκαν και αναλύθηκαν οι έφηβοι χαρακτήρες σε εννέα μυθιστορήματα με άξονα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους που συνδέονται με το ηλικιακό στάδιο της εφηβείας, καθώς και οι σχέσεις που αυτοί αναπτύσσουν με βασικούς θεσμούς της κοινωνίας. Για τη διεξαγωγή της έρευνας μελετήθηκαν οι τεχνικές χαρακτηρολόγησης που επέλεξε η συγγραφέας, ο τρόπος με τον οποίο δομείται λογοτεχνικά κάθε ήρωας και ο ρόλος του στο πλαίσιο της ιστορίας. Συμπεράναμε πως οι έφηβοι χαρακτήρες παρουσιάζονται και λειτουργούν όπως οι πραγματικοί έφηβοι, τόσο σε επίπεδο προσωπικότητας και ανάπτυξης όσο και στάσης ζωής, γεγονός που επιτρέπει στον σύγχρονο αναγνώστη την ταύτιση με τους ήρωες. Τα συμπεράσματα μας έρχονται σε συμφωνία με αυτά άλλων μελετητών και αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ των εφήβων των μυθιστορημάτων και των πραγματικών εφήβων.