Ο κοινωνικός χώρος ως χώρος ωρίμασης των μυθιστορηματικών υποκειμένων στα μυθιστορήματα της Άλκης Ζέη - Τσοκάρα, Αργυρώ - Ιωάννης (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνάται η ωρίμαση των υποκειμένων που απαντώνται στα μυθιστορήματα της Ελληνίδας πεζογράφου του 20ού και 21ού αι., Άλκης Ζέη, μέσω του κοινωνικού χώρου. Συγκεκριμένα, τα βασικά ερωτήματα της έρευνας που θέτονται είναι εάν ο κοινωνικός χώρος μπορεί να επιδράσει την εξέλιξη των ηρώων, υπό ποιες συνθήκες και ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που συμβάλλουν στην ωρίμαση. Στη μελέτη παρουσιάζονται αρχικώς η ζωή και το έργο της Άλκης Ζέη με στόχο την επαρκέστερη κατανόηση των κειμένων της και η κυρίως διάρθρωσή της πραγματοποιείται σε δύο βασικά μέρη. Το θεωρητικό πλαίσιο της έρευνας αποτελεί το πρώτο μέρος, στο οποίο πραγματοποιείται μια προσπάθεια για εννοιολόγηση του όρου «κοινωνικός χώρος» μέσα από το χώρο των Κοινωνικών Επιστημών και εν συνεχεία δίνεται βάση στις θεωρίες και την κατηγοριοποίηση των χαρακτήρων, ενός από τους βασικούς άξονες δόμησης των έργων της λογοτεχνίας και η προβολή αυτών μέσω του χωροχρονικού πλαισίου στο οποίο κινούνται, καθώς και η επίδρασή του σε αυτούς. Τέλος, γίνεται αναφορά στο bildungsroman, ως το πλέον χαρακτηριστικό μυθιστορηματικό είδος που σχετίζεται με την ωρίμαση των χαρακτήρων. Το δεύτερο μέρος αφορά το ερευνητικό πλαίσιο της εργασίας. Αρχικά διασαφηνίζεται ο στόχος της έρευνας και παρουσιάζεται η μέθοδος ανάλυσης των έργων. Έπειτα, πραγματοποιείται σε ξεχωριστά κεφάλαια η ανάλυση των επτά μυθιστορημάτων που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής από τη συγγραφέα και έχουν επιλεγεί για το λόγο ότι μόνο σε έργα μεγάλης έκτασης όπως είναι τα μυθιστορήματα μπορεί να πραγματοποιηθεί η παρούσα έρευνα, καθώς δίνεται ο κατάλληλος χώρος για ανάπτυξη και εξέλιξη των ηρώων.Η εργασία κλείνει με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την επεξεργασία των μυθιστορημάτων. Ο κοινωνικός χώρος δύναται να δράσει καταλυτικά σε κάποιους χαρακτήρες και να τους οδηγήσει σε διαφορετικά μονοπάτια σκέψης, από εκείνα που μέχρι τότε συνήθιζαν. Στα αναλυθέντα έργα της Άλκης Ζέη, η ωρίμαση άλλοτε πραγματοποιείται εξαιτίας ενός συμβάντος συνταρακτικού για το υποκείμενο και άλλοτε έρχεται σταδιακά και ύστερα από αρκετά εμπόδια. Τα μυθιστορηματικά υποκείμενα, τα οποία υφίστανται αυτή την αλλαγή, είναι κυρίως παιδιά ή έφηβοι. Γίνεται τέλος εμφανές, πως οι δυναμικοί ήρωες των μυθιστορημάτων, κοινωνικοποιούνται και αναπτύσσονται πνευματικά και συναισθηματικά, δηλαδή ωριμάζουν, δεχόμενα επιδράσεις κυρίως του στενού κοινωνικού τους περιβάλλοντος και εν συνεχεία του ευρύτερου πλαισίου που κινούνται, καθώς και των ιστορικών και πολιτικών συνθηκών.