"Οι αναπαραστάσεις του μεταφυσικού θηλυκού στα δωδεκανησιακά παραμύθια" - Μιχαλακοπούλου, Κωνσταντίνα - Θεόδωρος (2015)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί μια φεμινιστική, κοινωνιολογική προσέγγιση σε δεκαεννέα δωδεκανησιακά παραμύθια, προκειμένου να αποκαλύψει στάσεις, αξίες, πεποιθήσεις, προκαταλήψεις κλπ., που υπάρχουν σε μια κοινότητα, κάτω από το μαγικό πέπλο των παραμυθιών που επιδέξια τις καλύπτει. Το αντικείμενό μας αφορά τον τρόπο που οι υπερφυσικές γυναίκες αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τον κόσμο που τις περιβάλλει, ζώντας σε μια κοινωνία που περιμένει από μέρους τους συγκεκριμένη συμπεριφορά, που εξαρτάται από το κοινωνικό τους φύλο. Επιπλέον, αυτή η μελέτη επιδιώκει να φωτίσει τις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται στον οικογενειακό και κοινωνικό χώρο. Επίσης, δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη της κοινωνικοποιητικής δύναμης των λαϊκών παραμυθιών, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τα νεαρά άτομα που γαλουχούνται και καθοδηγούνται από τον ιδεολογικό και αξιακό κώδικά της κοινότητας. Εφαρμόζουμε ποιοτική έρευνα, καθώς είναι ερμηνευτική και εξετάζει σε βάθος τους κοινωνικούς παράγοντες. Το βασικό χαρακτηριστικό της ποιοτικής έρευνας είναι η ευελιξία της και το γεγονός ότι μπορεί να «δώσει» πολλαπλές νοηματοδοτήσεις για το ίδιο ερευνητικό αντικείμενο, που έχουν όμως ίση ερμηνευτική αξία. Συγκεκριμένα εφαρμόζουμε θεματική ανάλυση περιεχομένου, που προσφέρεται για τον εντοπισμό και την εξακρίβωση υπολανθανόντων μηνυμάτων των κειμένων. Η ανάλυση βασίζεται στην κατηγοριοποίηση που προκύπτει από τη μελέτη των κειμένων. Το βασικό συμπέρασμα της έρευνάς μας είναι ότι η πλειονότητα των μεταφυσικών γυναικών είναι παγιδευμένες σε μια κατασκευασμένη από άλλους θηλυκή «εικόνα» με ξεκάθαρους ρόλους και καθήκοντα, ενώ εκείνες που αντιστέκονται και μάχονται για τα δικαιώματά τους, πρέπει να πληρώσουν το τίμημα των επιλογών τους. Ο κύριος σκοπός της εργασίας είναι να συνεισφέρει στις λαογραφικές σπουδές του φύλου και συγκεκριμένα στο πεδίο των δωδεκανησιακών παραμυθιών, στο μέτρο των δυνατοτήτων της.