Ψηφιακή αφήγηση και Μαθηματικά - Παυλίδου, Σοφία - Παύλος (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνάται εάν μέσα από την αφήγηση των μαθηματικών παραμυθιών μπορεί να γίνουν κατανοητές οι μαθηματικές έννοιες. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στον ρόλο των μαθηματικών στο εκπαιδευτικό σύστημα όπως επίσης και με ποιο τρόπο οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν στην διδασκαλία τους. Στο Πρώτο Κεφάλαιο παρατίθενται οι ομοιότητες και οι διαφορές των μαθηματικών και της Λογοτεχνίας. Στην συνέχεια, στο Δεύτερο Κεφάλαιο θα μιλήσουμε για την αφήγηση των ιστοριών και τα μαθηματικά παραμύθια όπου εκεί θα δούμε τους διδακτικούς στόχους που καλύπτονται από τη διδασκαλία των μαθηματικών παραμυθιών στην τάξη, καθώς και στο πως μπορούμε να δημιουργήσουμε με τη βοήθεια των παιδιών μαθηματικά παραμύθια. Στο Τρίτο Κεφάλαιο θα παρουσιάσουμε τη διδασκαλία με τη χρήση των ΤΠΕ, στα εκπαιδευτικά λογισμικά που υπάρχουν και στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα που έχουμε από τη διδασκαλία με τη χρήση ΤΠΕ. Στο Τέταρτο Κεφάλαιο θα αναφερθούμε στον όρο «Ψηφιακή Αφήγηση» και στα πλεονεκτήματα της στη διδασκαλία όπως και στους περιορισμούς που υπάρχουν για τη σωστή χρήση της. Επίσης θα δούμε συστήματα και παραδείγματα ψηφιακής αφήγησης που υπάρχουν. Στο Πέμπτο Κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με την έννοια της αρίθμησης και τη διδασκαλία της με τη χρήση ΤΠΕ, όπως επίσης και σε παραδείγματα αρίθμησης στο νηπιαγωγείο με τη χρήση νέων τεχνολογιών και οπτικοακουστικών μέσων. Στο Έκτο Κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη και στους τρόπους αντιμετώπισής τους. Τέλος, στο Έβδομο και τελευταίο Κεφάλαιο θα αναφερθούμε στα ΑΠΣ και ΔΕΠΠΣ στο νηπιαγωγείο σχετικά με τη γλώσσα, τα μαθηματικά και την πληροφορική. Ώστε να καταλήξουμε στο αν τελικά η διδασκαλία των μαθηματικών παραμυθιών στην τάξη με τη χρήση της τεχνολογίας μας βοηθά στην επίτευξη των στόχων μας, δηλαδή στην καλύτερη δυνατή κατανόηση των μαθηματικών και στην ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην τάξη.