Μητέρας μεταμορφώσεις: από τον αρχαϊκό μύθο στην κλασική τραγωδία - Τρυποσκούφη, Διονυσία - Δημήτριος (2015)
Οι γυναίκες - μητέρες του μύθου συγκεντρώνουν τα ήθη των καιρών τους και καθίστανται μορφές υπαρκτές, που κατάφεραν στους αιώνες με την παρουσία τους και την δράση τους, να ξεπεράσουν το γενέθλιό τους πολιτισμικό πλαίσιο, γιατί επιβλήθηκαν ως αλλεπάλληλες μετα-ερμηνείες του αρχετύπου. Μητέρες προικισμένες με ευφυΐα και με αποφασιστικότητα, που ανατρέπουν τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής τους και αντιβαίνουν το νόμο (που είχε συνήθως αντρικό πρόσωπο), γίνονται πρότυπα θετικά ή αρνητικά. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι οι μεταμορφώσεις του ρόλου της μητέρας από τον αρχαϊκό μύθο στην κλασική τραγωδία. Συγκεκριμένα, μελετώνται οι μετα-ερμηνείες της γυναίκας – μητέρας, όπως τις επεξεργάστηκαν και τις παρουσίασαν στα δράματά τους οι τραγικοί ποιητές, βασιζόμενοι στους αρχαϊκούς μύθους. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρατίθενται τα θεωρητικά στοιχεία και το θεωρητικό πλαίσιο. Στο δεύτερο μέρος παρατίθεται η μελέτη του ρόλου μητέρα στα έργα της αρχαϊκής και της κλασικής εποχής. Η μελέτη ολοκληρώνεται με την παράθεση των γενικών συμπερασμάτων (επίλογος) και της βιβλιογραφίας.