Η πρωτοβάθμια τάξη ως φιλοσοφική κοινότητα έρευνας : το παράδειγμα της αξιοποίησης λογοτεχνικών κειμένων - Λασπά, Έλένη - Αντώνιος (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται μία προσπάθεια παρουσίασης του προγράμματος της Φιλοσοφίας για Παιδιά, πρωτίστως σε θεωρητικό πλαίσιο και έπειτα στο πλαίσιο μίας πρακτικής διερεύνησής του σε δύο σχολικές τάξεις. Στο θεωρητικό πλαίσιο γίνεται μία εκτενής αναφορά στη φιλοσοφία του προγράμματος, στη στοχοθεσία του και στις βασικές έννοιες και χαρακτηριστικά του. Παράλληλα γίνεται μία σύνδεση της στοχοθεσίας του με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Αναλύεται ακόμη η διαδικασία μετατροπής μίας τάξης σε Κοινότητα Έρευνας και ο ρόλος του /της εκπαιδευτικού σε αυτή. Τέλος, γίνεται μία αναφορά στη λογοτεχνία, στην θέση της στο ελληνικό πρόγραμμα σπουδών, στην εσωτερική της σχέση με τη φιλοσοφία, αλλά και στη θέση της στο πρόγραμμα της Φιλοσοφίας για Παιδιά. Στην εμπειρική έρευνα της εργασίας που στηρίζεται στο θεωρητικό πλαίσιο της βιβλιογραφίας της Φιλοσοφίας για Παιδιά, διαμορφώνεται το ερευνητικό πρόβλημα της πραγματικής δυνατότητας διαμόρφωσης μίας ελληνικής πρωτοβάθμιας τάξης σε Κοινότητα Έρευνας, όπως αυτή παρουσιάζεται στο πρόγραμμα, με την αξιοποίηση δε ενός ανεξάρτητου λογοτεχνικού κειμένου αντί του πρωτογενούς υλικού του προγράμματος. Η έρευνα διεξήχθη σε δύο ελληνικές πρωτοβάθμιες τάξεις και τα συμπεράσματά της αφορούν στις λειτουργίες που δύναται να έχει η λογοτεχνία ως εφαλτήριο για το σχηματισμό μιας Κοινότητας Έρευνας και στον αντίκτυπο στην οικειοποίηση της λογοτεχνίας από μέρους των παιδιών από το σχηματισμό μιας τέτοιας Κοινότητας. Τέθηκε επίσης το ερώτημα του αν στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης εισαγωγής του προγράμματος, τα στάδια σχηματισμού μιας Κοινότητας Έρευνας θα έπρεπε να τηρούνται με τη σειρά που προβλέπεται από το ίδιο το πρόγραμμα. Επιπροσθέτως, ενδιαφέρον απέκτησαν οι προϋποθέσεις, τα περιθώρια και οι περιορισμοί για τη διαμόρφωση μιας Κοινότητας Έρευνας σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού.