Εννοιολογική προσέγγιση της διαίρεσης από τα νήπια, με χρήση εκπαιδευτικού υλικού. - Χρυσανθή, Παρασκευή Τσαμπίκα - Νικόλαος (2015)
Η παρούσα πτυχιακή ασχολείται με την αριθμητική πράξη της διαίρεσης και το ενδιαφέρον της προσανατολίζεται στην εννοιολογική προσέγγιση της από τα νήπια. Η διαίρεση αποτελεί μια ιδιαίτερη έννοια, καθώς απαιτεί την αντίληψη της αντίστροφης σχέσης διαιρέτη – πηλίκου. Προκείμενου να καταστεί κατανοητή για τις μικρές ηλικίες συνήθως προσεγγίζεται ως μοιρασιά, διαμέσου των προβλημάτων μερισμού και των προβλημάτων μέτρησης. Με τα προβλήματα αυτά, τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση χωρίς να γνωρίζουν άμεσα τη λύση τους και ταυτόχρονα να κατανοήσουν τις πτυχές της διαίρεσης. Τα αποτελέσματα διεθνών ερευνών δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στην επίδοση των παιδιών σε προβλήματα μερισμού και σε προβλήματα μέτρησης. Έτσι, στόχος της παρούσας έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση των επιδόσεων των νηπίων σε προβλήματα διαίρεσης (μερισμού και μέτρησης), μέσα από εικονογραφημένο βιβλίο, ως πλαίσιο το οποίο δεν είχε μελετηθεί σε προηγούμενες έρευνες.Το εικονογραφημένο βιβλίο που επιλέχθηκε έχει τίτλο «Η πόρτα χτύπησε» (Hutchins, 1983), και διαπραγματεύεται την έννοια της μοιρασιάς μέσα από μια ρεαλιστική ιστορία θέτοντας κάποιους προβληματισμούς. Τα ερευνητικά ερωτήματα που επιδιώχθηκαν να απαντηθούν ήταν τα εξής: Tα παιδιά θα αντιληφθούν ότι οι παραλήπτες λαμβάνουν ίσο μερίδιο ο καθένας. θα κατανοήσουν ότι η ποσότητα που μοιράζεται παραμένει ίδια, και ότι όσο αυξάνονται οι παραλήπτες μειώνεται το μερίδιο τους. θα καταφέρουν να λύσουν τα προβλήματα μέσω των εικόνων του βιβλίου ή του χειροπιαστού υλικού (πιάτο με μπισκότα); και να δώσουν ακριβείς απαντήσεις. θα χρησιμοποιήσουν πιο σύνθετες στρατηγικές στα προβλήματα μερισμού ή στα μέτρησης; Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα νηπιαγωγείο της Ρόδου με 24 παιδιά. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ενώ τα νήπια ήταν εξοικειωμένα με την έννοια της μοιρασιάς και τα περισσότερα ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στα προβλήματα μερισμού, αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες στα προβλήματα μέτρησης.