Βιολογικοί πόροι και ενδιαιτήματα στα υγροτοπικά υφάλμυρα συστήματα στην παράκτια ζώνη του ποταμού Νέστου με έμφαση στη λιμνοθάλασσα του Ερατεινού: εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης και εφαρμογή διαχειριστικών εργαλείων - Γκουδή, Νίκη - Ιωάννης (2015)
Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας πραγματοποιήθηκε μελέτη της μακροπανίδας και των αβιοτικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θρεπτικά άλατα, αλατότητα, pH, χλωροφύλλης –α) της λιμνοθάλασσας του Ερατεινού, προκειμένου να εκτιμηθεί η οικολογική της κατάσταση. Για το σκοπό αυτό έγιναν δειγματοληψίες βιοτικών και αβιοτικών οικολογικών παραμέτρων τόσο από την πελαγική όσο και από την βενθική ενότητα, κατά την χειμερινή περίοδο 2004-2005. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των βιοτικών παραμέτρων έδειξαν ότι οι σημαντικότερες ταξινομικές ομάδες της μακροπανίδας της λιμνοθάλασας του Ερατεινού είναι τα Μαλάκια, τα Καρκινοειδή, οι Δακτυλιοσκώληκες (Πολύχαιτα και Ολιγόχαιτα) και τα Έντομα. Επίσης, με τη χρήση του λογισμικού PRIMER έγινε επεξεργασία των βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων, και τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν ότι η λιμνοθάλασσα του Ερατεινού παρουσιάζει μια καλή κατάσταση με σχετικά υψηλή βιοποικιλότητα (59 είδη). Ακόμη με την εφαρμογή τεχνικών αποτίμησης της διατάραξης (π.χ καμπύλες ABC), προέκυψε ότι στη λιμνοθάλασσα υφίστανται κάποιοι διαταραγμένοι σταθμοί, κυρίως προς το εσωτερικό της λιμνοθάλασσας. Η διατάραξη αυτή μπορεί να οφείλεται είτε σε φυσικά είτε σε ανθρωπογενή αίτια. Επιπλέον, στην εργασία αυτή γίνεται για πρώτη φορά μια προσπάθεια ομαδοποίησης των παραμέτρων που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Νέστου, με την χρήση του πλαισίου DPSIR. Το πλαίσιο αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στη διεξαγωγή αποτελεσμάτων για την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής του Δέλτα, για τις πιέσεις που ασκούνται από διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες (π.χ άσκηση εντατικής γεωργίας), για τις επιπτώσεις των πιέσεων αυτών τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον, καθώς και για τα νομικά πλαίσια που ισχύουν για την εν λόγω περιοχή, τα οποία μπορούν να επιδράσουν καθοριστικά στις διάφορες πιέσεις που ασκούνται στην περιοχή. Τέλος, διατυπώνεται ένα πλαίσιο προτάσεων για ολοκληρωμένη διαχείριση της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα του Νέστου.