Επίδραση της εγκάρσιας κυματογενούς στερεομεταφοράς στην εξέλιξη της ακτογραμμής - Ατσικπάση, Περσεφόνη - Σπυρίδων (2015)
Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μαθηματική προσομοίωση του κυματικού πεδίου και των τάσεων εξέλιξης της ακτογραμμής στην παραλία των Βατερών (Λέσβος, Ελλάδα). Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν αποτελούνται από χρονοσειρές ανεμολογικών μετρήσεων. Για την αναπαραγωγή του κυματικού πεδίου χρησιμοποιήθηκε ένα αριθμητικό μοντέλο το οποίο βασίζεται στην επίλυση της εξίσωσης διατήρησης ισοζυγίου κατευθυντικής κυματικής ενέργειας. Για την προσομοίωση των τάσεων εξέλιξης της ακτογραμμής χρησιμοποιήθηκαν τρία μαθηματικά μοντέλα. Ένα μοντέλο μιας γραμμής το οποίο βασίζεται στην αριθμητική επίλυση μιας παραλλαγής της εξίσωσης στερεομεταφοράς CERC και δύο μοντέλα προσομοίωσης με συνεκτίμηση και της εγκάρσιας στην ακτή στερεομεταφοράς. Τα δύο τελευταία βασίζονται σε επιλύσεις παραλλαγών της εξίσωσης της συνέχειας. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μοντέλων με τις υπάρχουσες συνθήκες στην περιοχή μελέτης εξάγετε το συμπέρασμα ότι τόσο το κυματικό καθεστώς όσο και οι τάσεις εξέλιξης της ακτογραμμής προσομοιώνονται με ικανοποιητικό τρόπο. Εξάγετε επίσης το γενικότερο συμπέρασμα ότι η περιοχή μελέτης εμφανίζει στοιχεία παραλίας η οποία έχει φτάσει σε κατάσταση ισορροπίας.