Η οικονομική αποτελεσματικότητα των τουριστικών διαφημιστικών δαπανών της Ελλάδας: σύγκριση με το διεθνές πλαίσιο. - Μπαλέκα, Παναγιώτα (2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να γίνει μια εκτίμηση της οικονομικής αποτελεσματικότητας των τουριστικών διαφημιστικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν για την τουριστική προβολή της Ελλάδας από επίσημους ελληνικούς φορείς την περίοδο 2000 – 2005. Η εργασία αποτελείται από δύο μέρη : το θεωρητικό και το πρακτικό. Σκοπός του πρώτου ήταν η διαμόρφωση ενός θεωρητικού πλαισίου για τον ρόλο της διαφήμισης στον τουρισμό, ενώ παράλληλα εξετάζεται ο ρόλος που παίζει το Μάρκετινγκ στην τουριστική προβολή ενός προορισμού. Επίσης, μελετάται η οικονομική διάσταση της τουριστικής διαφήμισης, καθώς και η έννοια της οικονομικής αποτελεσματικότητας. Αντιθέτως, στο πρακτικό κομμάτι παρουσιάζεται μια έρευνα, η οποία αποτελείται από τρεις μεγάλες ενότητες. Κατ’ αρχήν, γίνονται συγκρίσεις μεταξύ των τουριστικών διαφημιστικών δαπανών που έγιναν από τον Ε.Ο.Τ. και του αριθμού των τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα, με σκοπό να εκτιμηθεί η οικονομική αποτελεσματικότητα των δαπανών αυτών. Επίσης, εξετάζεται το πόσο ακριβή υπήρξε η ελληνική τουριστική διαφήμιση μέσω της κατασκευής αριθμητικών δεικτών. Σε ύστερη φάση, γίνεται αξιολόγηση των τουριστικών διαφημιστικών δαπανών των Νομαρχιών μέσω προσωπικών εκτιμήσεων των επικεφαλείς των Νομαρχιών. Κατόπιν, εκτιμάται η οικονομική αποτελεσματικότητα των τουριστικών διαφημιστικών δαπανών που πραγματοποίησαν οι Εθνικοί Οργανισμοί Τουρισμού διάφορων άλλων χωρών την περίοδο 2000 – 2005. Οι τουριστικές διαφημίσεις των χωρών αυτών επίσης εξετάζονται, προκειμένου να βρεθεί το πόσο ακριβές υπήρξαν. Ακόμη, γίνεται σύγκριση μεταξύ των τουριστικών διαφημιστικών δαπανών της Ελλάδας με αυτές των άλλων χωρών, ενώ παράλληλα συγκρίνονται και οι τουριστικές αφίξεις που έγιναν προς τις χώρες αυτές. Τέλος, παρατίθενται διάφορα συμπεράσματα και παρατηρήσεις, καθώς και προτάσεις τουριστικής πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν στο μέλλον.