Η εφαρμογή του εσωτερικού μάρκετινγκ στον τραπεζικό τομέα: η περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας - Καμβάση, Αντιγόνη (2015)
Η εφαρμογή σωστών πρακτικών εσωτερικού μάρκετινγκ αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (τράπεζες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία κ.α.) που στοχεύουν σε μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη και παράλληλα ενθαρρύνουν τους εργαζομένους για μεγαλύτερη απόδοση παρέχοντάς τους ικανοποίηση στο εργασιακό περιβάλλον και ανταμείβοντας τους για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσφέρουν. Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στο θέμα της εφαρμογής του εσωτερικού μάρκετινγκ στην Αγροτική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της επικοινωνίας μέσα στις υφιστάμενες δομές της, την αλληλεπίδραση του προσωπικού μέσα από διάφορες διεργασίες με στόχο τη βέλτιστη επίτευξη του οράματος και την σπουδαιότητα της επένδυσης στην εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να εντοπίσει το βαθμό εφαρμογής του εσωτερικού μάρκετινγκ στην Αγροτική Τράπεζα και να αναλύσει ποιες πρακτικές αυτού του μοντέλου εφαρμόζονται σωστά ή λάθος ή και εκλείπουν από τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας και να προτείνει τρόπους βελτίωσης για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του εσωτερικού μάρκετινγκ. Για την πραγματοποίηση της έρευνας έγιναν 2 σε βάθος συνεντεύξεις η πρώτη από ένα ανώτατο διοικητικό στέλεχος και η δεύτερη από έναν υπάλληλο σε κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και συλλογή 100 ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν και απαντήθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν σχετική διαφοροποίηση μεταξύ των θεωρητικών κανόνων εφαρμογής του εσωτερικού μάρκετινγκ και της πρακτικής εφαρμογής του από τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας. Παράλληλα, υποστηρίζεται, η αναγκαιότητα προσαρμογής και προσέγγισης των κανόνων του εσωτερικού μάρκετινγκ από την Αγροτική Τράπεζα.