Μέτρηση αποδοτικότητας ακαδημαϊκών τμημάτων: η περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου - Παπαδοπούλου, Άννα Μαρία (2015)
Αυτή η μελέτη χρησιμοποιεί την Περιβάλλουσα Ανάλυση Δεδομένων (ΠΑΔ), για να μετρήσει τη σχετική αποδοτικότητα της Ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Η ανάλυση βασίστηκε στο δείγμα των 16 ακαδημαϊκών τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τη χρονική περίοδο του 2009-2010. Αναπτύχθηκαν τρία μοντέλα απόδοσης, που επιχειρούν να εξετάσουν την αποδοτικότητα της διδασκαλίας και της έρευνας αλλά και τη συνολική αποδοτικότητα των ακαδημαϊκών τμημάτων. Επιπλέον, η ανάλυση ευαισθησίας που διενεργήθηκε, εξασφαλίζει την υψηλή αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Η μέση αποδοτικότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι μόλις πάνω από το 68% και 11 τμήματα κρίθηκαν αποδοτικά από τα συνολικά 16 που μελετήθηκαν. Συμπερασματικά, η καλύτερη κατανομή των εισροών είναι απαραίτητη, αρκεί να υπάρχει και αύξηση ορισμένων εκροών.