Εργαλεία διοικητικής λογιστικής για την αξιολόγηση της απόδοσης των επιχειρήσεων: η περίπτωση μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας - Πάτσια, Μαρία (2015)
Μια σημαντική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ένας Οικονομικός Διευθυντής σήμερα είναι να ορίσει την αποστολή του τμήματος της και στη συνέχεια να μεταφέρει την αποστολή στα μέλη της ομάδας του και στη διοίκηση της εταιρείας. Η εκπλήρωση της αποστολής είναι δύσκολο έργο, για αυτό είναι σημαντικό για την οικονομική διεύθυνση να επικεντρωθεί στην συχνή μέτρηση της απόδοσης. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η διοικητική λογιστική για την διαχείριση και αξιολόγησης της απόδοσης. Η διαχείριση της απόδοσης αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα έργα της οικονομικής διεύθυνσης ενός οργανισμού.Η παρούσα εργασία χωρίστηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται η βιβλιογραφική επισκόπηση του θέματος. Παρουσιάζεται δηλαδή μια πρώτη εικόνα των εργαλείων που χρησιμοποιεί η διοικητική λογιστική για την αξιολόγησης της απόδοσης οργανισμών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά στους Κύριους Δείκτες Απόδοσης και τη σημαντικότητα τους. Στο επόμενο κεφάλαιο αναλύονται οι μέθοδοι μέτρησης της απόδοσης και στη συνέχεια η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθείται από την οικονομική διεύθυνση ενός οργανισμού για την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου μέτρησης. Κατά τη συγγραφή της παρούσας διπλωματικής ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην σκιαγράφηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία και στους δείκτες μέτρησης της απόδοσης ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Το δεύτερο μέρος της εργασίας αποτελείται από την ερευνητική προσέγγιση του θέματος. Συγκεκριμένα πραγματοποιείται μελέτη μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας, της Αγροτικής Τράπεζας. Αφού προηγήθηκε η παρουσίαση της εν λόγω Τράπεζας, ακολούθησε η χρηματοοικονομική ανάλυση της, σε βάθος πενταετίας, βάσει συγκεκριμένων αριθμοδεικτών που υπολογίσθηκαν χάρη των στοιχείων που αντλήθηκαν από τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της Αγροτικής Τράπεζας.