Στρατηγική της απόφασης franchising σε κλειστή αγορά της περιφέρειας - Μουσιώλης, Δημοσθένης (2015)
Έχει υποστηριχθεί ότι τα άτομα δεν μπορούν να βιώσουν επί μεγάλο χρονικό διάστημα το γνωστικό πρόβλημα που δημιουργείται όταν οι αποφάσεις που παίρνουν για επαγγελματικές ή προσωπικές τους υποθέσεις (και στη συνέχεια τις εκτελούν) δεν συμβαδίζουν με το υφιστάμενο σε αυτά τα άτομα σύστημα αξιών. Πρόκειται για τη γνωστή dissonance cognitive (L. Festinger). Η λύση της δυσαρμονίας αυτής έρχεται σύμφωνα με τη θεωρία αυτή είτε με την «αποποίηση» της πράξης (δράσης) που έγινε σε αντίθεση με το σύστημα αξιών του ατόμου – δράστη, είτε με την εγκατάλειψη των συγκεκριμένων αξιών και την υιοθέτηση τέτοιων που συμβαδίζουν με τη ληφθείσα και εκτελεσμένη απόφαση.Στις σύγχρονες επιχειρηματικές συνθήκες όμως είναι φανερό ότι πολλές φορές οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι όχι μόνο να αναπροσδιορίζουν με μεγαλύτερη ευκολία τις απόψεις τους αλλά και να ανταποκρίνονται ταυτόχρονα σε αξίες αντιτιθέμενες μεταξύ τους. Με γνώμονα αυτή τη διαπίστωση περιμένουμε ότι οι αξίες που προσδιορίζουν τις αποφάσεις των επιχειρηματιών δεν είναι του ιδίου πάντα αξιακού συστήματος αλλά διαφορετικών συστημάτων αρκετές φορές αντιτιθεμένων. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να γίνει κατανοητό σε ένα ανοικτό κοινωνικό πλαίσιο που προσδιορίζεται από cross-cultural καταστάσεις. Τι γίνεται όμως σε μια «απομονωμένη αγορά». Κυρίως πως συνδυάζονται ιδέες που αναπροσδιορίζουν το κλασικό τρόπο επιχειρείν όπως το franchising με αξίες που κυκλοφορούν σε μια απομονωμένη αγορά; Απομονωμένη αγορά δεν σημαίνει αποκομμένη κοινωνία από τις αξιακές διεργασίες. Ο τουρισμός μεγάλος ή μικρός δημιουργεί τις συνθήκες για αξιακές ανταλλαγές και αλληλεπιδράσεις.