Ο εσωτερικός έλεγχος στις ασφαλιστικές εταιρείες - Λαγού, Μαρία (2015)
Σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιάσει την αναγκαιότητα προώθησης ελεγκτικών πρακτικών στις σύγχρονες επιχειρήσεις, τις εξελίξεις που συνέβαλαν στη διάδοση του εσωτερικού ελέγχου, καθώς και τον τρόπο άσκησής του. Η ανάλυση επικεντρώνεται στην μεθοδολογία διεξαγωγής των εσωτερικών ελέγχων και στην οργάνωση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου. Στη συνέχεια, η ανάλυση εξειδικεύεται στις ασφαλιστικές εταιρείες παρουσιάζοντας τα στοιχεία που συνθέτουν το διαφοροποιημένο τρόπο λειτουργίας τους σε σχέση με τις υπόλοιπες ανώνυμες εταιρείες. Ταυτόχρονα πραγματοποιείται προσπάθεια περιγραφής του τρόπου άσκησης εσωτερικού ελέγχου μέσα από την αναφορά στους κινδύνους που απειλούν τις ασφαλιστικές εταιρείες και στις ενέργειες των εσωτερικών ελεγκτών για την αντιμετώπισή τους. Επίσης, διεξάγεται πρωτογενής εμπειρική έρευνα στις εισηγμένες ασφαλιστικές εταιρείες για την διαπίστωση του βαθμού υιοθέτησης ελεγκτικών πρακτικών εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα.