Η επίδραση διαφορετικών επιπέδων ταυτότητας και ταύτισης στην παρακίνηση των εργαζομένων - Αναγνώστου, Δέσποινα - Ιωάννης (2015)
Μέχρι τώρα, οι θεωρίες αναγκών ανέφεραν ότι η παρακίνηση των εργαζομένων εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο ικανοποιούνται οι ανάγκες τους για αυτοπραγμάτωση και προσωπική ανάπτυξη ως άτομα. Εμείς μέσα από την έρευνα μας επιδιώξαμε να αποδείξουμε κάτι παραπάνω από αυτό. Επιδιώξαμε να δείξουμε ότι τα άτομα παρακινούνται από διαφορετικού τύπου ανάγκες ανάλογα με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρίσκονται κάθε φορά και προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τη διαδικασία μέσα από την οποία οι ανάγκες αυτές αποκτούν δύναμη παρακίνησης, χρησιμοποιώντας θεωρίες της κοινωνικής ταυτότητας και της κατηγοριοποίησης του εαυτού ώστε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ανάγκες ως υποκινητικοί μηχανισμοί. Αναζητήσαμε λοιπόν τις διαδικασίες εκείνες που υπαγορεύουν το πότε το άτομο θα αυτό-προσδιοριστεί με βάση τους όρους της προσωπικής, της σχεσιακής ή της κοινωνικής του ταυτότητας, αλλά και το ποια συγκεκριμένη ομάδα θα καθοδηγεί τη συμπεριφορά του ανάλογα με το ποια ταυτότητα, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο.