Διαχείριση και ασφάλεια των υπηρεσιών δικτύου - Μπλάνας, Βασίλειος Μάριος (2015)
Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των δικτυακών υπηρεσιών ή υπηρεσιών δικτύου και συγκεκριμένα η διαχείριση και η ασφάλειά τους. Προτού εμβαθύνουμε σε αυτά τα δύο θέματα, είναι σημαντικό να κατανοηθούν έννοιες όπως τα πρωτόκολλα HTTP και SOAP, οι γλώσσες XML και SAML και οι αρχιτεκτονικές πελάτη – διακομιστή και SOA, οι οποίες παρουσιάζονται στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα μοντέλα ανάπτυξης proxy και agent για την διαχείριση των υπηρεσιών δικτύου, πτυχές της διαχείρισης όπως η QoS SLA που είναι σημαντικές για την παροχή των βέλτιστων υπηρεσιών, οι τρεις προσεγγίσεις της διαχείρισης (συγκεντρωτική, κατανεμημένη και αυτόνομη), ορισμένες σημαντικές προδιαγραφές των δικτυακών υπηρεσιών όπως η WS-Management και η WS-Reliability και τέλος κάποια προϊόντα που προτείνουν οι κυρίαρχες εταιρείες του κλάδου και τα οποία διευκολύνουν της επιχειρήσεις στην διαχείριση των υπηρεσιών δικτύου που αναπτύσσουν. Στο τμήμα της διπλωματικής που αφορά την ασφάλεια, παρουσιάζονται διαστάσεις της όπως η ασφαλής ανταλλαγή μηνυμάτων, η διαπραγμάτευση συμβολαίων (SLA) και η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης που είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη ασφαλών εφαρμογών. Μείζονος σημασίας ζήτημα αποτελεί η αντιμετώπιση των απειλών μέσω της κρυπτογράφησης (XML Encryption, XML Signature), της έκδοσης πιστοποιητικών για την πιστοποίηση των χρηστών και της διαχείρισης της ταυτότητάς τους. Επίσης παρουσιάζονται συστήματα εξουσιοδότησης και διαχείρισης της πρόσβασης όπως το RBAC και η SAML και κάποια εργαλεία, τεχνικές και γλώσσες για την ασφαλή ανάπτυξη των δικτυακών υπηρεσιών. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται δύο παραδείγματα υπηρεσιών δικτύου.