Κριτικός ρεαλισμός: συγχώνευση στον τραπεζικό τομέα-η κρίσιμη αλλαγή-μελέτη περίπτωσης Εθνικής Τράπεζας με Probank - Ραμπίδου, Ευδοξία (2015)
Σε ένα περιβάλλον, το οποίο εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, αλλαγές συμβαίνουν σε πολλά επίπεδα της κοινωνίας. Η επίδραση αυτών των αλλαγών γίνεται εμφανής σε όλους τους άμεσα κι έμμεσα εμπλεκόμενους. Για παράδειγμα, η εξαγορά μιας εταιρίας από μια άλλη επηρεάζει τόσο τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των εταιριών, όσο και στοιχεία της δομής της, αλλά και την εργασιακή συμπεριφορά των υπαλλήλων. Επομένως, είναι σημαντικό να εξετάζονται αυτές οι αλλαγές από διάφορες οπτικές γωνίες, αναπτύσσοντας με αυτόν τον τρόπο ένα δίκτυο δράσεων-αντιδράσεων.Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιριών είναι συνήθη φαινόμενα, κι αποσκοπούν στη διατήρηση βιωσιμότητας της εκάστοτε εταιρίας, στην εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς κ.ο.κ. Πέρα από το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτές τις καταστάσεις, υπάρχουν κι άλλοι τομείς που επηρεάζονται όπως η χρηματοοικονομική κατάσταση και το ανθρώπινο δυναμικό. Κρίνεται σκόπιμο να μελετηθούν οι επιδράσεις που έχουν τυχόν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα μιας εμπλεκόμενης επιχείρησης. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μνεία στη μεθοδολογία ανάλυσης μιας κρίσιμης κατάστασης, καθώς ενδέχεται να γίνει μερική προσέγγιση του ζητήματος και τα συμπεράσματα να μην αποτυπώνουν πλήρως την πραγματικότητα. Μια σχετικά πρόσφατη μεθοδολογία ανάλυσης καταστάσεων στο χώρο των επιχειρήσεων είναι ο κριτικός ρεαλισμός. Ουσιαστικά, ενσωματώνει ένα πλαίσιο ανάλυσης αιτίας-αιτιατού, λαμβάνοντας πολλούς παράγοντες κι εξετάζοντας αρκετές οπτικές γωνίες.Η παρούσα εργασία έχει στόχο την εφαρμογή του μεθοδολογικού πλαισίου του κριτικού ρεαλισμού σε μια πραγματική κατάσταση συγχώνευσης εταιριών, και πιο συγκεκριμένα τραπεζών: της Εθνικής και της ‘ProBank’. Στον τραπεζικό τομέα έχουν παρατηρηθεί αρκετές ανακατατάξεις τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια εξασφάλισης βιωσιμότητας και κεφαλαιακής επάρκειας. Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή της προτεινόμενης μεθοδολογίας μπορούν να αποσαφηνίσουν αρκετές σκοπιές της συγχώνευσης, προσφέροντας έτσι ένα πλαίσιο σύγκρισης, σε μελλοντικές ενδεχόμενες συγχωνεύσεις εταιριών του ίδιου κλάδου, καθώς επίσης και των επιρροών που είχε σε διάφορα στοιχεία των εταιριών αυτών.