Οι στρατηγικές διείσδυσης των ελληνικών τραπεζών σε νέες αγορές: η περίπτωση της Εθνικής Tράπεζας της Ελλάδος και της Αlpha Τράπεζας - Τσώνη, Ευδοκία (2015)
Η διασυνδεσιμότητα των οικονομιών, των αγορών και των κλάδων δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μένουν αποκομμένες από τον εξωτερικό κόσμο και τις ωθεί να δραστηριοποιηθούν σε αγορές εκτός των εθνικών τους συνόρων. Η διείσδυση στις Βαλκανικές χώρες ήταν η απαρχή διεθνοποίησης της ελληνικής επιχείρησης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες επεκτάθηκαν στις χώρες της ΚAE και πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις ιδρύοντας υποκαταστήματα ή εξαγοράζοντας εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Οι τράπεζες πήραν το ρίσκο επέκτασης σε μια ανεκμετάλλευτη αγορά, έχοντας υψηλές προσδοκίες και σήμερα πλέον κατέχουν σημαντικά μερίδια αγοράς. Ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών προέρχεται από τις δραστηριότητες στην ΚΑΕ, ενώ η σημαντική παρουσία τους στην περιοχή κάνει πλέον τις ίδιες να αποτελούν ελκυστικό στόχο για εξαγορά από μεγάλα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα. Αντικείμενο μελέτης της παρούσης πτυχιακής εργασίας είναι η επέκταση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές της ΚΑΕ. Η παρούσα έρευνα πραγματεύεται τις εταιρικές στρατηγικές διεθνοποίησης για δύο περιπτώσεις, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Alpha Bank. Οι δυο περιπτωσιολογικές μελέτες επιλέχθηκαν λόγω της διαχρονικής εστίασής του στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους και επειδή αποτελούν μια ισχυρή δύναμη τόσο στην εγχώρια όσο και στην τοπική χρηματοπιστωτική αγορά.Σκοπός της εργασίας είναι να μελετήσει τις εταιρικές στρατηγικές διεθνούς επέκτασης των δύο τραπεζών, ώστε αφενός να θεμελιώσει ένα γνωστικό υπόβαθρο στη μελέτη οργανισμών υπό το πρίσμα της διεθνοποίησης και αφετέρου να εξακριβώσει την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ των θεωρητικών προσεγγίσεων και των ρεαλιστικών πρακτικών. Τα κίνητρα που ώθησαν τις Ελληνικές τράπεζες να επεκταθούν εκτός συνόρων, η στρατηγική διείσδυσης, οι μορφές και οι τρόποι επέκτασης στην Ευρώπη και ειδικότερα στην ΚΑΕ είναι ζητήματα έρευνας της παρούσας εργασίας. H επιλογή του θέματος έχει σημαντικό ενδιαφέρον αφού εξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο περιβάλλον, συνέπεια της βαθιάς οικονομικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο.