Συστήματα διαχείρισης γνώσης: μελέτη περίπτωσης - Κωσταρή, Ζηνοβία (2015)
Η γνώση είναι μια έννοια αφηρημένη η οποία απασχόλησε τους λαούς από το παρελθόν έως σήμερα με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Τα τελευταία χρόνια σημαντικό ρόλο σε σχέση με τη γνώση παίζει ο τρόπος με τον οποίο μπορεί η γνώση να προσδώσει αξία στις επιχειρήσεις, να αυξήσει την αποδοτικότητα τους και να συνεισφέρει στην κερδοφορία τους. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η γνώση είναι ο σημαντικότερος πόρος που αν γίνει εκμεταλλεύσιμος ορθά μπορεί να αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη. Συνεπώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο ο τρόπος με τον οποίο η γνώση μπορεί να διαχειρισθεί αποτελεσματικά όσο και τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει η καλή διαχείρισή της. Την επίπονη αυτή διαδικασία φέρει σε πέρας ο κλάδος της Διαχείρισης Γνώσης. Προς επίτευξη των στόχων της Διαχείρισης Γνώσης έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζουν να αναπτύσσονται τα κατάλληλα μέσα που δεν είναι άλλο από τεχνολογικές εφαρμογές και συστήματα πληροφορικής. Η κατάλληλη χρήση της τεχνολογίας έχει φέρει στην κοινωνία πολλά οφέλη και έχει διευκολύνει ανθρώπους και επιχειρήσεις. Γενικά, ο σχεδιασμός ενός Συστήματος Διαχείρισης Γνώσης αφορά στην ανάπτυξη Βάσεων Γνώσης και εργαλείων για τη διαχείριση αυτών, τα οποία προσφέρουν πρόσβαση σε γνώση εσωτερική και εξωτερική του οργανισμού. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της εργασίας κρίθηκε σκόπιμο να μελετηθεί η υπάρχουσα κατάσταση συστημάτων διαχείρισης γνώσης σε υποκαταστήματα μεγάλης ελληνικής ανώνυμης εταιρείας. Αντικείμενο μελέτης αποτέλεσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, και συγκεκριμένα να υποκαταστήματα στο νησί της Χίου, όπου με τη χρήση ερωτηματολογίων εντοπίσθηκε η υπάρχουσα κατάσταση καθώς και οι ανάγκες που σχετίζονται με τα συστήματα διαχείρισης γνώσης. Με τη μελέτη των εμπορικών λογισμικών διαχείρισης γνώσης που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και τον εντοπισμό των αναγκών έγινε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα υποτυπώδες σύστημα διαχείρισης γνώσης το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης γνώσης για την εν λόγω Τράπεζα.