Η δειγματοληψία στον εξωτερικό έλεγχο - Γκατζογιάννη, Αθηνά (2015)
Οι ραγδαία μεταβαλλόμενες οικονομίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς, έχουν δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες για μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσω της τεχνολογίας και της φιλελευθεροποίησης του εμπορίου. Η παγκοσμιοποίηση αυτή, όμως, έχει δημιουργήσει τέτοιους οικονομικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς που η οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ των χωρών έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν επιβεβλημένη την εφαρμογή διεθνών προτύπων τα οποία να διασφαλίζουν ψηλής ποιότητας οικονομική πληροφόρηση η οποία να είναι συγκρίσιμη και κατανοητή, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής της.Για το σκοπό αυτό, η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών IFAC, έθεσε σαν στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση ενός συντονισμένου ανά το παγκόσμιο λογιστικού επαγγέλματος με εναρμονισμένα λογιστικά και ελεγκτικά πρότυπα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί όπως από το 2005, όλες οι δημόσιες εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζουν τις οικονομικές τους καταστάσεις σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και τα κράτη μέλη δικαιούνται να επεκτείνουν την εφαρμογή τους και στις οικονομικές καταστάσεις των υπολοίπων εταιρειών. Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) αποτελούν την κωδικοποίηση των λογιστικών αρχών, κανόνων και πολιτικών που πρέπει να ακολουθούνται από λογιστές και ελεγκτές κατά την ετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων. Ο αποκλειστικός σκοπός του Διεθνούς Συμβουλίου Διεθνών Προτύπων IASB (the International Accounting Standards Board), που εδρεύει στο Λονδίνο είναι να εκδίδει ψηλής ποιότητας, κατανοητά και εφαρμόσιμα λογιστικά πρότυπα που απαιτούν την παρουσίαση διαφανών και συγκρίσιμων πληροφοριών στις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων. Είχε όμως επισημανθεί η ανάγκη για την έκδοση ενός πρακτικού οδηγού στην Ελληνική γλώσσα, για την κατανόηση και πρακτική εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων από τους χρήστες τους. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει, με εξαιρετική επιτυχία και στην πιο κατάλληλη περίοδο, το «Πρακτικό Εγχειρίδιο των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στην Ελληνική Γλώσσα» της Globaltraining®. Είναι πραγματικά μία έκδοση σταθμός για το λογιστικό-ελεγκτικό επάγγελμα στην Κύπρο και την Ελλάδα και αποτελεί τον πρακτικό οδηγό για την πλήρη κατανόηση και ορθή εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Το εγχειρίδιο αυτό είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό πραγματικών παραδειγμάτων δημοσιευμένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, οι οποίες έχουν ετοιμασθεί σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, για χρήση τόσο από επαγγελματίες λογιστές όσο και από επιχειρηματίες. Αποτελεί επίσης πολύτιμο βοήθημα για χρήση από συμβούλους επιχειρήσεων και άλλους επαγγελματίες που ασχολούνται με την οικονομική πληροφόρηση των επιχειρήσεων. Παράλληλα δημοσιεύονται οι Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής τωv ελεγκτικών προτύπων τoυ INTOSAI που περιλαμβάνονται σε ένα έργο που εκπονήθηκε κατ’ εντολή της Επιτροπής Επαφών τωv Προέδρων τωv Ανωτάτων Οργάvωv Ελέγχου (ΑΟΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μια oμάδα εργασίας στηv oπoία συμμετείχαv, υπό τηv προεδρία εκπροσώπου τoυ Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάλληλοι τωv έξι ακόλουθων εθνικών οργάνων ελέγχου:Rigsrevisionen της ΔαvίαςTribunal de Cuentas της IσπαvίαςCorte dei Conti της IταλίαςAlgemene Rekenkamer τωv Κάτω ΧωρώvRiksrevisionsverket της ΣoυηδίαςNational Audit Office τoυ Ηvωμέvoυ ΒασιλείoυΟι 15 κατευθυvτήριες γραμμές πoυ παρουσιάζονται αποτελούν ένα έξοχο παράδειγμα της oλoέvα στεvότερης συvεργασίας μεταξύ τωv ΑΟΕ της Ευρωπαϊκής Έvωσης σε θέματα κoιvoύ εvδιαφέρovτoς.