Απόσχιση κλάδου / τμήματος: βασική διερεύνηση - ελληνική εμπειρία - Μαρινάκη, Αικατερίνη (2015)
Η απόσχιση κλάδου/ τμήματος είναι μια μορφή μετασχηματισμού μιας επιχείρησης. Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, διαφέρει από τις άλλες μορφές μετασχηματισμού και χρησιμοποιείται γενικά για να εξυπηρετήσει κίνητρα βιωσιμότητας και ανάπτυξης τους. Στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο μεταχείρισης της απόσχισης είναι αποσπασματικό και εξυπηρετείται κατά βάση από τον αναπτυξιακό νόμο Ν 2166/1993 και το ΝΔ 1297/1972. Επίσης, δεν είναι διαδεδομένη συγκριτικά με τα άλλα είδη μετασχηματισμών και όταν διενεργείται φαίνεται να λειτουργεί σαν διέξοδο σε καταστάσεις ύφεσης.