Η λειτουργία της αγοράς και οι τάσεις στην κατανάλωση τροφίμων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1960-1995. Εφαρμογή ενός σχεδόν ιδανικού συστήματος ζήτησης (AIDS) - Σταματούκος, Δημήτριος - Κωνσταντίνος (2015)
Στην εργασία αυτή γίνεται μια προσπάθεια εμπειρικής ανάλυσης της κατάνάλωσης τροφίμων στην Ελλάδα την περίοδο 1960-1995, βασισμέμη στο στατικό και δυναμικό υπόδειγμα του AIDS, που κατά τα τελευταί 20 χρόνια εχει χρησιμοποιηθεί στη μεγάλη πλειοψηφία των εφαρμοσμενων μελετών ζήτησης. Την περίοδο αυτή παρατηρούνται σημαντικές ματαβολές στην κατηγορία τροφίμων οι οποίες αφείλονται στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και σε αλλαγές των καταναλωτικλων συνηθειών. Για παράδειγμα παρατηρείται αύξηση στην κατανάλωση τροφίμων, η οποία χαρακτηρίζεται από μια έντονη μείωση στη σχετική συμμετοχή δαπανών για το ψωμί και τα δημητριακά και για το λάδι και τα λίπη, σε αντίθεση με την έντονη αύξηση στη σχετική συμμετοχή δαπανών για το κρέας και τα ψάρια.