Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πώς επηρεάζουν την επαγγελματική ταυτότητα των πανεπιστημιακών - Λυκούση, Ειρήνη (2015)
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, γενικότερα, υφίσταται ένα σύνολο δομικών και οργανωσιακών αλλαγών σχετικά με τους θεσμούς, τις λειτουργίες, το ρόλο και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Πυρήνας αυτών των αλλαγών αποτελεί το εκσυγχρονιστικό μοντέλο της «Νέας Δημόσιας Διοίκησης». Βασικό ερευνητικό ερώτημα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών απέναντι στις αλλαγές καθώς και πώς αυτές επηρεάζουν, όχι μόνο το ερευνητικό και διδακτικό έργο, αλλά και την επαγγελματική τους ταυτότητα. Το στοιχείο που ασκεί πολύ σημαντική επιρροή στην υιοθέτηση της εκάστοτε αντίδρασης είτε αυτή είναι η αποδοχή είτε η απόρριψη είτε ο συμβιβασμός είναι ο «λόγος» ο οποίος συνοδεύει τις αλλαγές που προωθούνται από το νέο μοντέλο διοίκησης.