Διαχείριση κινδύνου στην εφοδιαστική αλυσίδα και πολυπλοκότητα - Μειωτέρη, Ασπασία (2015)
Εξαιτίας του έντονου φαινομένου της παγκοσμιοποίησης και της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, οι σύγχρονες επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης της εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Με την έλευση αυτών των αλλαγών στον ευάλωτο χώρο του επιχειρείν, αυξήθηκαν και οι κίνδυνοι οι οποίοι απειλούν και, πολλές φορές, ανακόπτουν την πορεία των διαδικασιών και των λειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, έχοντας ως άμεσο αποτέλεσμα τη μη εξέλιξη της ίδιας της επιχείρησης. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις καλούνται, λοιπόν, να ανακαλύψουν τις αιτίες που προκαλούν αυτούς τους κινδύνους, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να χρησιμοποιήσουν τις κατάλληλα προσαρμοζόμενες στρατηγικές, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν, αν όχι να εξαλείψουν, τους κινδύνους και να κατευνάσουν τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από την έλευση τους. Μία βαρυσήμαντη στρατηγική αντιμετώπισης ενός μέρους της αβεβαιότητας από μια εταιρία που διαθέτει ή που συμμετέχει σε μία εφοδιαστική αλυσίδα είναι η σωστή επιλογή τοποθεσίας εγκατάστασης μονάδας παραγωγής, είτε πρόκειται για εγχώρια περιοχή, είτε για μία ξένη χώρα. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της παρούσας εργασίας συμπεραίνουμε ποια είναι τα εκείνα τα κριτήρια τα οποία παρουσιάζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλαδή τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, στην επιλογή τοποθεσίας εγκατάστασης μιας μονάδας παραγωγής μέσα από τα εργαλεία που προσφέρουν η μέθοδος Delphi και η πολυκριτήρια μέθοδος AHP.