Διαπολιτισμικό μάνατζμεντ: η επίδραση των πολιτιστικών παραγόντων στην άσκηση της διοίκησης - Δαμίρη, Μαρκέλλα (2015)
Στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τα σύνορα των κρατών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα στα πλαίσια της οικονομικής συνεργασίας. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ξένων επενδύσεων στις διάφορες χώρες και αυτό κάνει φανερή την επιθυμία των επιχειρηματιών να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους και κατά συνέπεια και τα οικονομικά τους οφέλη. Για το λόγο αυτό, πολλά από τα στελέχη των επιχειρήσεων, καλούνται να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε ξένα κράτη. Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση, καθώς γίνονται γνώστες μίας διαφορετικής κουλτούρας και τρόπου σκέψης. Από την αντίθετη πλευρά, ο μάνατζερ θα πρέπει να είναι γνώστης των διαφοροποιήσεων που υπάρχουν στις κουλτούρες των χωρών αυτών. Το να γνωρίζει κανείς τις διαφορές που υπάρχουν στους τύπους του μάνατζμεντ, είναι πολύ σημαντικό όταν αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί σε μία ξένη χώρα. Διαφορές εντοπίζονται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το γεγονός αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει αρνητικό παράγοντα στην επιχειρηματική δραστηριότητα αν δεν λαμβάνονταν υπόψη οι διαφορές αυτές. Στην εργασία αυτή, λοιπόν, γίνεται ανάλυση των χαρακτηριστικών μάνατζμεντ, των πολιτιστικών διαφορών και των σημείων που πρέπει να προσέχουν οι διεθνείς μάνατζερ για τις εξής χώρες: Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Αμερική, Ιαπωνία και Ελλάδα.