Service – Oriented Architectures και η χρήση σχετικών συστημάτων στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών στο χώρο του ηλεκτρονικού επιχειρείν - Σίμος, Δημήτρης (2015)
Η ενοποίηση πολύπλοκων και ετερογενών συστημάτων, εφαρμογών και διαδικασιών είναι το σημαντικότερο ίσως ζήτημα που απασχολεί το σύνολο των διασκορπισμένων, τόσο γεωγραφικά όσο και λειτουργικά, επιχειρήσεων στις μέρες μας. Μία λύση στο πρόβλημα αυτό έρχονται να δώσουν τα SOAs (Service Oriented Architectures), που βασίζονται στην αρχή της διάσπασης της συνολικής λογικής σε επιμέρους κομμάτια, που ονομάζονται υπηρεσίες (services). Τα κύρια χαρακτηριστικά των SOAs είναι η ανεξάρτητη φύση των υπηρεσιών που περιλαμβάνουν, καθώς και οι εξαιρετικές δυνατότητες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ τους. Επίσης, βασική τους αρχή είναι ο διαχωρισμός της λογικής κάθε επιχείρησης σε δύο υποκατηγορίες, την επιχειρησιακή λογική (business logic) και την τεχνολογική λογική (application logic) και η δημιουργία στρωμάτων απομόνωσης (layers of abstraction), που ενισχύουν την ανεξάρτητη λειτουργία των δύο υποκατηγοριών. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των SOAs παίζουν διάφορες ομάδες τεχνολογικών εφαρμογών που φροντίζουν τόσο για την επικοινωνία των υπηρεσιών, όσο και για την ασφάλεια των δεδομένων που διακινούνται. Επίσης, αναλαμβάνουν το συντονισμό και την ενορχήστρωση των διαφόρων υπηρεσιών για την επιτυχημένη ολοκλήρωση κάθε εργασίας. Τέλος, κάποιες τεχνολογικές πλατφόρμες προσφέρουν τη βάση για την ανοικοδόμιση των διάφορων υπηρεσιών. Σημαντικό επίσης στοιχείο, που καθορίζει τη μακροβιότητα και τη λειτουργικότητα των SOA συστημάτων, είναι η στρατηγική παράδοσης που επιλέγει η κάθε επιχείρηση να εφαρμόσει. Με βάση τη στρατηγική αυτή υπάρχουν διάφορα βήματα και υποβήματα, που η εφαρμογή τους οδηγεί στην παράδοση ενός επιτυχημένου και άκρως λειτουργικού συστήματος. Τέλος, ένα νέο πρότυπο που αφορά τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων είναι εκείνο της εικονικής επιχείρησης (virtual enterprise). Οι εικονικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας τις αρχές και τις τεχνολογικές εφαρμογές των SOAs προσφέρουν νέες προοπτικές συνεργασίας και ενοποίησης μεταξύ των συστημάτων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτές και αποτελούν τα μέλη της κοινότητάς τους. Το μεγάλο πλεονέκτημα των εικονικών επιχειρήσεων είναι η δυναμική τους φύση, που σημαίνει ότι οι διάφοροι συνεργάτες μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με την εκάστοτε αποστολή (mission) και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.