Ασφάλεια δικτύων αισθητήρων για ιατρικά περιβάλλοντα - Νταής, Αθανάσιος - Λεωνίδας; Φράγκος, Παναγιώτης - Νικόλαος (2015)
Τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων αποτελούν μία από τις πλέον εξελισσόμενες τεχνολογίες της σημερινής εποχής. Η εξέλιξη τους έχει να κάνει ως προς τις δυνατότητές τους, το μέγεθός τους και τις διάφορες εφαρμογές στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Τα δίκτυα αισθητήρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ολοένα και περισσότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα στην έρευνα, την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, σε στρατιωτικούς εφαρμογές και σε ιατρικά περιβάλλοντα. Στην εργασία αυτή θα ασχοληθούμε με την τελευταία κατηγορία, τα δίκτυα αισθητήρων σε ιατρικά περιβάλλοντα.Μέχρι σήμερα, έχουν υλοποιηθεί διάφορες ιατρικές εφαρμογές που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των δικτύων αισθητήρων με στόχο την ασύρματη παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας ασθενών. Οι ασθενείς εξοπλίζονται με μικροσκοπικούς ασύρματους αισθητήρες που καταγράφουν τα ιατρικά δεδομένα, όπως τη συχνότητα των καρδιακών παλμών, το σφυγμό και τη θερμοκρασία σώματος. Με τη συνεργασία των αισθητήρων και των σύγχρονων τεχνολογιών δρομολόγησης, τα ιατρικά δεδομένα ενός ασθενή μπορούν να ανακτηθούν οποιαδήποτε στιγμή χρησιμοποιώντας μία εικονική αλυσίδα αισθητήρων, που επικοινωνούν, όπως τα δίκτυα Ad-hoc. Τέτοια συστήματα μπορούν να προσφέρουν πολύ χρήσιμες υπηρεσίες στο χώρο της υγείας. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τα συστήματα αυτά διαχειρίζονται ιδιαίτερα ευαίσθητες πληροφορίες και για το λόγο αυτό θα πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της εργασίας αυτής. Στην εργασία αυτή μελετώνται τα δίκτυα αισθητήρων στο χώρο της υγείας, εντοπίζονται οι αδυναμίες και οι ευπάθειές τους και προτείνονται κάποια μέτρα που θωρακίζουν την ασφάλειά τους. Πιο αναλυτικά, στην εργασία αυτή αρχικά θα παρουσιάσουμε κάποιες γενικές πληροφορίες για τα δίκτυα αισθητήρων. Στο κεφάλαιο δύο θα περιγράψουμε τι εννοούμε με τον όρο αισθητήρας, από τι αποτελείται, πώς λειτουργεί και θα αναφέρουμε τους πιο γνωστούς αισθητήρες που κυκλοφορούν. Στο επόμενο κεφάλαιο θα παρουσιάσουμε ορισμένες ιατρικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν δίκτυα αισθητήρων. Στο κεφάλαιο τέσσερα θα αναφέρουμε τις απαιτήσεις ασφάλειας που υπάρχουν για τα δίκτυα αισθητήρων σε ιατρικά περιβάλλοντα. Στα κεφάλαια πέντε και έξι θα παρουσιάσουμε τις αδυναμίες των δικτύων αισθητήρων καθώς και τις επιθέσεις που μπορεί γίνουν με στόχο να τους πλήξουν. Στη συνέχεια θα προτείνουμε διάφορα αντίμετρα που μπορούν οι δημιουργοί εφαρμογών με δίκτυα αισθητήρων να εφαρμόσουν ώστε να τις διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα παρουσιάσουμε τις αδυναμίες που παρουσιάζει η πλέον χαρακτηριστική εφαρμογή αισθητήρων σε ιατρικό περιβάλλον, το codeblue. Τέλος στο κεφάλαιο οκτώ θα παρουσιάσουμε τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εργασία αυτή.